Shoppailu

11.8.2014

Musiikkia – maestro!

Aloitetaan huonoilla uutisilla niin päästään pikaisesti positiivisempiin väreihin. Tampereen legendaarinen vuonna 1972 avattu levykauppa Epe’s on loppusuoralla. Nykyään nettikaupaksi kutistunut levykauppa ehti palvella asiakkaitaan antaumuksella ja asiantuntemuksella jo yli 40 vuotta.  Nyt nettikaupassakin käynnissä on massiivinen loppuunmyynti ja noutopiste palvelee vain perjantaisin 12-17. Sääli, mutta tätä osasin kyllä odottaa oikeastaan jo siinä vaiheessa, kun suuren osan Epe’sin tiloista vuokrasi omaan käyttöönsä Levykauppa Äx vuoden 2010 lopulla.

 

Levykauppa äx ja Epe'sin noutopiste

Levykauppa äx ja Epe’sin noutopiste

Äx on kasvattanut suosiotaan Tampereella tasaisesti perustamisestaan lähtien. Tämä on seurausta äxän laajahkosta valikoimasta, jossa on melko lailla jokaiselle jotakin. Selvää genrepainottuneisuutta äxässä ei ole havaittavissa, sillä jokaista laatua riittää useampia hyllymetrejä. Tiskin takaa vastattiin, että Tampere on aivan miellyttävä paikka pyörittää levykauppaa, sillä täällä on varsin vastaanottava ilmapiiri ja uusiin suuntauksiin suhtaudutaan pääasiassa kiinnostuksella. Erityisesti opiskelijat tuntuvat olevan kiinnostuneita musiikista monipuolisesti.

 

Paitoja, vinyylejä ynnämuita

Paitoja ja muuta fanikamaa on myös saatavilla

Vinyylivalikoima Äxässä on laajentunut jatkuvasti, sillä vinyylejä kysytään nykyään aikaisempaa useammin, genrestä riippumatta. Jopa siinä mittakaavassa, että nykyään suurempi osa liikevaihdosta tulee vinyyleistä. Spotifyn vaikutus on näkynyt erityisesti siinä, että ihmiset nykyään tietävät mitä ovat hakemassa, eikä näin ollen ole tarpeellista pitää liikkeessä levyn kuuntelumahdollisuutta. Levymyyntiin Spotifyn vaikutus ei ainakaan vielä ole yltänyt kovin massiivisesti, sillä kauppa käy edelleen varsin vilkkaana.

 

Swamp music Tuomiokirkonkadulla puolestaan kertoo, että vielä toistaiseksi CD:t myyvät paremmin kuin vinyylit, mutta vinyylien kysyntä kasvaa sielläkin jatkuvasti. Valikoimaltaan Swamp music on alternativempi ja metallisempi kuin Levykauppa Äx. Swamp music on myös tunnelmaltaan tummempi, mutta se sopinee imagoon. Tummuus ei kuitenkaan tarkoita, etteikö asiakaspalveluun panostettaisi. Mikäli ei ole kovin kiireinen hetki, ehtii ostoksilla ollessa jutustellakin. Ja hyvin harvassa ovat ne kerrat, kun Swampista pääsee ulos ilman rahan menoa.

 

Swamp Music

Swamp Music

Swampissa on myös Tiketin lipunmyyntipiste, joka on kovastikin käytössä. Tampereella on tapahtumia jaettavaksi vaikka joka päivälle, erityisesti näin kesäisin. Spotifyn vaikutusta ei juuri tunnusteta Swampissakaan, havaittavissa on ollut lähinnä se, ettei nuoriso osta musiikkia aivan yhtä aktiivisesti kuin ennen. Nuoriso kuitenkin osallistuu tapahtumiin lipunmyynnin perusteella vähintään yhtä aiktiivisesti kuin aiemminkin, joten musiikin kuuntelun ei voi sanoa ainakaan vähentyneen.

 

Record store dayn aikaan Swampissa havaittiin ilmiselvää vilkastumista asiakasmäärissä. Tapahtuma saa musiikista kiinnostuneet ihmiset liikkeelle, kun tarjolla on erikoisempiakin levyjä. Ideaa pidetään levykaupassa luonnollisesti hyvänä, onhan se levymyyntiä virkistävä elementti. Kulman takana Verkatehtaankadulla on Swampin käytettyjen levyjen liike Second Hand Swamp Music. Siellä kerrotaan erityisesti vinyylien ja metalliklassikoiden myyvän hyvin. Erityisesti keräilyharvinaisuuksia etsitään. Second Hand Swamp tuntuukin olevan vielä painottuneempi metalliin kuin isoveljensä. Kuitenkaan mitään genreä ei varsinaisesti ole rajattu ulkopuolelle, mutta vastaanotettavia levyjä joutuu käytännön syistä rajoittamaan.

 

Itsenäisyydenkadulla lähes vierekkäin sijaitsevat Sammakka-pop ja Aikakone. Molemmat liikkeet ovat keskittyneet erityisesti vinyyli- ja käytettyihin levyihin. Mutta eroavaisuuksia on erityisesti keskittyneissä genreissä. Sammakka-popin valikoimaa hallitsee psykerock ja punk sekä hieman raskaamman puoleinen rock. Muista musiikkiliikkeistä Sammakka eroaa erityisesti siinä, että myynnissä on myös levysoittimia ja niihin tarvittavia varaosia sekä oheistuotteita. Tarjolla on myös ainoana Tampereella vinyylilevyjen pesupalvelu. Sammakka-popin valikoiman erikoisuuksia ovat c-kasetit, erityisesti kotimaista punkia löytyy tässä formaatissa. Sammakassa on lisäksi myynnissä ihmisten itse tekemiä omakustanteisia musiikkilehtiä, joita myydään päivittäin.

 

Sammakka-Pop

Sammakka-Pop

Aikakone on vasta kaksi kuukautta sitten muuttanut Kyttälänkadulta Itsenäisyydenkadulle. Kyttälänkadulla liike ehti toimia 17 vuotta. Uusi sijainti on tuonut liikkeeseen uusia asiakkaita, mutta vanhatkin ovat löytäneet hyvin perille. Tarjolla on pääasiassa vinyylilevyjä, mutta jonkin verran myös CD-formaattia. Liike on keskittynyt erityisesti 50-, 60- ja 70-luvun rockiin ja roots-musiikkiin sekä vanhaan iskelmään. Tämä varsin tarkka rajaus perustuu kauppaa pitävän tahon omiin musiikkimieltymyksiin, sillä Aikakoneessa pidetään kunnia-asiana asiantuntemusta myytävää tuotetta kohtaan. Aikakoneessa myydään käytettyjä vinyylejä, jotka tarkistetaan aina ennen myyntiä, jotta asiakas voi luottaa ostavansa toimivan levyn asioidessaan liikkeessä. Aikakoneessa on havaittu kulutustottumusten muuttumista, sillä aikaisemmin ei ole ollut mahdollista kuunnella kokonaisia levyjä ostamatta niitä. 70-luvulla levy oli pakko ostaa, jos siitä aikoi kuulla edes yhden kappaleen, sillä radion armoilla ollessa mahdollisuus kuulla kappaleita soitettavan mediassa oli hyvin rajallinen. Kuitenkin erityisesti vinyyli tuntuu olevan keräilijöiden suosiossa ja musiikin kuunteleminen vinyyliltä on omanlaisensa rituaali, joka vaikuttaa kuuntelukokemuksen intensiivisyyteen.

 

Aikakone

Aikakone

Paluumatkalla kohti toimistoa pysähdyin vielä Kyttälän Voimassa. Liike on niin hyvin naamioitu että jouduin katsomaan parikin kertaa, missä kohtaa korttelia se sijaitsee. Kyttälän voima on samalla paikalla aikaisemmin toimineen Voltti-recordsin perillinen. Toisin kuin Voltissa materiaali ei ole aivan niin rajattua, tarjolla on myös rockhenkisempää materiaalia aikaisemman elektropainotteisuuden rinnalla. Asiakaskunta on vaihtunut DJ:stä keräilijöihin, sillä useimmat DJ:t eivät enää käytä vinyyliä soittoformaattina. Tosin monet DJ:t ovat nykyään vinyylikeräilijöitä, eli Voltin vanhoja asiakkaita on edelleen iso osa nykyisistäkin asiakkaista. Pääpaino Kyttälän Voimassa on uusilla levyillä, mutta jonkin verran tarjolla on myös käytettyjä levyjä ja myös jotain aivan muuta, kuten uistimia. Kyttälän Voimaa voisikin kuvitella pieneksi, levypainotteiseksi sekatavarakaupaksi. Kyttälän voimassa kävi ilmi, että parkkimaksut haittaavat asiakkaitten löytämistä paikalle, sillä maksuvyöhyke 1 yltää Hämeenkadulta katsoen melkoisen kauas. Tämän suuntaista palautetta olen kuullut muissakin kivijalkaliikkeissä.

 

Tämän työpäivän lopputulos oli myös se, että vahingossa ostin alternative pop –duo Sin Cos Tanin uuden Blown Away-levyn. Kaikki, mihin Jori Hulkkonen koskee, on kultaa. Ainakin melkein. Sitten piti vain odottaa viikonloppuun, että herrat näki livenä Flow Festivalilla

Vahingossa ostin levyn

Vahingossa ostin levyn

-Nina


 

12.8.2014

Vintagea kotiin ja ylle

 

Tänä päivänä ei voi puhua muodista ja sisutamisesta nostamatta esille vintagea. Vintage ja retro on pinnalla niin sisustuksessa kuin vaatetuksessakin ja hyvin pienellä vaivalla vanhasta saa luotua jotain aivan uutta. Tiedän paljon ihmisiä, jotka tuunaavat vanhoista asioista uudelleen käyttökelpoisia. Tampereella on huomattava määrä tätä tarkoitusta palvelevia liikkeitä, kuten kirpputoreja ja kierrätyskeskuksia.

 

Huonekaluja etsiessään joutuu hakeutumaan keskustan ulkopuolelle, sillä laajemmat valikoimat niitä löytää lähinnä kierrätyskeskuksista tai suuremmilta kirpputoreilta. Lähimpänä keskustaa sijaitsee Tammelassa oleva Pelastusarmeijan Kirpputori, jonka alakerta on pyhitetty kokonaan huonekaluille ja yläkerrassa on pienempiä kotona tarvittavia tavaroita sekä vaatteita. Kalevasta löytyy myös Pirkanmaan Löytötavaratoimiston kirpputori, jossa osa tilasta on varattu huonekaluille.

 

Salvation Army flea market

Pelastusarmeijan kirpputori

Erityisesti kierrätyskeskuksissa huonekalut ja kodin muut tarvikkeet ovat suuremmassa osassa kuin kirpputoreilla. Kierrätyskeskuksissa olevat tavarat ovat yleensä siistejä ja ehjiä, sillä rikkinäisiä tai erittäin likaisia ei oteta myyntiin. Tampereen kierrätyskeskuksiin päästäkseen joutuu poistumaan keskustasta itseasiassa melkoisen kauas. Lähimpänä olevalle Nekalan Kierrätyskeskukselle on Keskustorilta noin 4 kilometriä, mutta matkan taittaa polkupyörällä varsin sujuvasti suunnilleen viidessätoista minuutissa. Oma auto ei huonekalujakaan ajatellen ole välttämätön, sillä Kierrätyskeskus tarjoaa myös huokean kotiinkuljetuksen sieltä ostetuille tavaroille. Tampereen muihin kierrätyskeskuksiin on matkaa vähän pidemmästi, noin 9 kilometriä kumpaankin, mutta pyöräreitit Keskustorilta ovat varsin mallikkaat sekä Lielahteen että Hervantaan.

 

Keräilykelpoiset astiat ovat monien kirpputorien aarteita. Erityisesti vanhaa Iittalaa ja Arabiaa käydään metsästämässä suunnilleen kissojen ja koirien kanssa. Vanhoja, jo tuotannosta poistettuja, Pentik-sarjoja etsitään lähes yhtä aktiivisesti, mutta myös kaikenlainen muu retrohenkinen tuntuu olevan kysyttyä. Oma retro-lasisarjani on kuitenkin perintöä, eikä kirpputorilöytö. Samaisen sarjan vaaleampana sinisenä näin taannoin vanhoja astioita myyvässä liikkeessä suhteellisen timanttiseen hintaan. En kuitenkaan usko luopuvani tuosta sarjasta suunnilleen ikinä. Tunnearvo kun on melkoinen. Ja onhan tuo myös kaunis, kuten vanhat asiat usein ovat.

 

Inherited vintage

Perittyä vintagea

Vintagesta puhuttaessa monille tulee ensimmäisenä mieleen vaatteet, joita suurin osa minkä tahansa kirpputorin valikoimista on. Kirpputoreilla laadusta ei voi koskaan mennä takuuseen, kun kyse on ihmisten itse myytäväksi tuomista vaatteista. Tampereen keskustan tuntumassa suurimmat (ja suosituimmat) kirpputorit ovat Bonus-kirppis Tammelassa ja Radio-kirppis Laukontorilla. Lisäksi löytyy kirpputoreja ja second hand liikkeitä, jotka lähettävät osan saamistaan tuotteista suoraan ulkomaan apuun ja samaan osoitteeseen menee myös osa tuotoista. Tällaisia tahoja ovat muun muassa UFF ja Fida.

 

Bonus-Kirppis

Bonus-Kirppis

UFF

UFF

Fida

Fida

On kuitenkin olemassa liikkeitä jotka ostavat ja myyvät erityisesti laadukkaita vintage-vaatteita. Tampereella tällaisten keskittymä on Tammelassa. Aivan parin korttelin etäisyydellä toisistaan sijaitsevat Kätkö-vintage, Yesterday sekä Kaunotar ja Kulkuri. Näistä Kaunotar ja Kulkuri keskittyy erityisesti vaatteiden myyntiin ja ostoon. Yesterdayssa on mahdollisuus halutessaan myös vuokrata vintage-asuja ja asusteita. Kätkö eroaa näistä sillä, että sen valikoimissa on vintage-vaatteiden lisäksi myös astioita, huonekaluja ja muita sisustustarvikkeita menneiltä vuosikymmeniltä.

 

Kaunotar ja Kulkuri

Kaunotar ja Kulkuri

Yesterday

Yesterday

Kätkö Vintage

Kätkö Vintage

Monasti kirpputorilöydöt ovat lähinnä jotain sinnepäin, kuin alkuperäinen ajatus. Silloin voi herätellä luovuuttaan ja tuunata vaattelle uuden elämän, esimerkiksi helmillä, simpukoilla, kangaskukkasilla, tai asenetta kaivatessaan niiteillä. Mahdollista on myös tehdä useammasta vaatekappaleesta yksi uusi tai poistaa vanhasta ei-toivottuja osia. Tuunaus voi aivan yhtä hyvin tuottaa uuden elämän myös huonekaluille. Huonekalujen tuunaaminen tosin vaatii vähän pidempää projektia, mutta esimerkiksi käytön jälkiä voi poistaa pöydästä hiomalla ja lakkaamalla sen. Olenpa kuullut myös projekteista, joissa vanha koulupulpetti on ostettu ja tuunattu lapselle kotikäyttöön. Kirpputoreilla käydessä voi varautua aina saamaan ideoita taiteellisiin projekteihin. Vain mielikuvitus on rajana!

Little something to tune up your findings

Muutamia pieniä asioita, joilla tuunata kirppislöytöjä

-Nina

19.8.2014

Iso kirjakauppaseikkailu

 

Kirjakauppoja kierrellessä törmää varmasti ajatukseen, että jokaisen yliopisto-opiskelijan mekka on luultavasti Akateeminen kirjakauppa, joka nimensä mukaisesti on hyvin varusteltu lukiosta alkaen akateemisissa opinnoissa tarvittavilla kirjoilla. Kirjoja löytyy kattavasti sekä suomeksi että englanniksi, mutta myös ruotsi ja saksa ovat vähintään auttavasti edustettuna. Tampereen Akateeminen on Hämpin parkin rakentamisen ja Stockmannin remontin aikana joutunut evakkoon Stockmannin takanurkille, ja kirjakaupassa fyysisesti paikalla olevat kirjat ovat hieman joutuneet taka-alalle. Onneksi Akateemisella kirjakaupalla on myös melkoisen laaja valikoima tilattavissa olevia kirjoja, aivan riippumatta siitä, puhutaanko asiakirjallisuudesta vai fiktiosta.

 

Suomalainen kirjakauppa edustaa Tampereen keskustassa kolmen kirjakaupan voimin. Kaksi kaupoista sijaitsee Hämeenkadulla ja kolmas Koskikeskuksessa. Suomalainen kirjakauppa tarjoaa myös varsin kattavan valikoiman tavanomaisimpia askartelutarvikkeita, kartonkeja, helmiä, yksinkertaisia korutarvikkeita ja maalausvälineitä. Kovimman kilpailijansa, Akateemisen, tapaan Suomalainen kirjakauppa on keskittynyt melkoisesti best sellereihin, joten erikoisuuksia etsivän on syytä suunnata undergroundimmille metsästysmaille.

 

Hämeenpuistossa palvelee kustannusosakeyhtiöiden Sanasadon ja Savukeitaan indiekirjakauppa Tulenkantajat. Tulenkantajat järjestää säännöllisesti tapahtumia, kuten julkaisutilaisuuksia, runokeikkoja sekä keskusteluiltoja. Tarjolla on kulttuurilehtiä, pienkustantamojen kirjoja, sarjakuvia sekä ruoka- ja matkailukirjoja. Samassa tilassa toimii myös Galleria Koppelo, jonka näyttely vaihtuu kuukausittain. Lisäksi esillä on klassikkokirjailijoiden muistoesineitä, jotka elävöittävät tunnelmaa tilassa, jossa saa kirjoihin tai lehtiin tutustua hartaasti ja ajan kanssa, vaikkei niitä ostaisikaan. Toisinaan on kuitenkin hakusessa kirja, joka on jo loppuunmyyty monissa paikoissa.

 

Tulenkantajat

Tulenkantajat

Tulenkantajien sisustus poikkeaa hieman perinteisestä

Tulenkantajien sisustus poikkeaa hieman perinteisestä

Tähän tarkoitukseen luontevia paikkoja ovat antikvariaatit, tuttavallisemmin divarit. Divarien tarjonnasta voi löytää usein kirjoja joiden painokset on loppuun myyty muualta jo aikaa sitten. Tämä tosin vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, sillä usein divarien hyllyt ovat täytetty monella kerroksella ja järjestys on korkeintaan genreittäin. Divariin saakin kulumaan aikaa helposti tuntikausia, kun seikkailee korkeiden hyllyjen välikössä ja etsii aarteita.

 

Tampereen divarivalikoima muuhun vintageen ja second handiin verraten on varsin suppea, sillä keskustan alueelta löytyy vain kolme aktiivista divaria: Lukulaari, Makedonia ja Ensipainos. Tietenkin, jos osaa etsiä, voi miltä tahansa kirpputorilta tehdä kirjalöytöjä. Helpompaa kirjojen etsiminen lienee kuitenkin kirjojen kuin vaatteiden keskeltä.

 

The inside of an antiquarian

Divarissa näyttää usein tältä

Tampereen tunnetuin divari lienee Puutarhakadulla sijaitseva Lukulaari. Lukulaarista löytää kirjojen ohella myös kattavan valikoiman sarjakuvia, vinyylilevyjä sekä dvd-elokuvia. Asiakaspalautteiden perusteella Lukulaari on myös Tampereen suosituin divari. Lukulaari on kooltaan suhteellisen pieni, mutta valikoimaltaan keskimäärin erinomainen divari. Lisäksi Lukulaari hyödyntää saapuneista uutuuksista ilmoitellessaan suhteellisen tehokkaasti Facebookia. Lukulaari myös tuoksuu viehättävästi vanhoille kirjoille, ja sokkeloiden syövereissä seikkaillessa saatat törmätä hyvinkin jännittäviin teoksiin.

kuva 4

Lukulaari

 

Makedonia sijaitsee Verkatehtaankadulla, kivenheiton päässä Hämeenkadulta ja Rautatieasemalta. Makedonia on keskittynyt erityisesti sarjakuviin ja tarjolla onkin huomattavan laaja valikoima sarjakuvia sekä uutena että käytettynä. Kuten kunnon asiantuntijoiden kuuluukin, osaavat Makedonialaiset vastata asiakasta askarruttaviin, sarjakuvia koskeviin kysymyksiin kuin apteekin hyllyltä. Kotisivuillaan Makedonia tarjoaa asiakkaille mahdollisuuden kerätä puutelistaa ja Vahti-palvelua käyttäessään asiakas saa tiedon sopivasta tuotteesta, kun sellainen saapuu liikkeeseen.

 

Hämeenpuistossa sijaitseva Ensipainos on osa ketjua, johon kuuluu myös kolme alekirjakauppaa sekä tukkutavaratalo. Alekirjakauppojen valikoimista löytyy pääasiassa kustantajien jäännöseriä, mutta myös postikortteja ja muita lahjatavaroita. Ensipainoksella on myös nettikauppa, josta voi tilata kirjoja, noudettavaksi tai kotiin kuljetettuna. Tilaus maksetaan tilisiirtona, jonka jälkeen kirja postitetaan tilaajalle. Mikäli tilauksessa on sovittu noudosta, pidetään kirjaa varattuna kymmenen päivää.

 

Ensipainos

Ensipainos

Haitpa kirjasi mistä tahansa, voi aina muistaa Jörn Donnerin viisaat sanat: ”Lukeminen kannattaa aina!”

 

Päivän kirja

Päivän kirja

-Nina

[catlist id=33]