Puistot

7.7.2014

Elämysten puisto
– Puistoilua jokaiseen makuun

Särkänniemen mainostus itsestään elämyspuistona ei ole liioiteltu. Tänään minulle kertyi skaala eri kokemuksia, joita en ole ikinä saanut näin pienellä alueella ja lyhyessä ajassa. Huvipuisto pelkkine laitteineen ja makkaraperunoineen on historiaa.

Polkaisin aamutuimaan tuuliseen Särkännimeen. Aurinko hehkui ihanasti, kun pysäköin fillarin telineille. ”Olipa helppoa kun parkkipaikkaa ei tarvinnut etsiä!” mietin vilkaistessani tuuttailevia kuskeja lähettyvillä. Rannekkeen käteen saatuani pääsin heti jututtamaan tuotepäällikkö Maria Eskelistä. Eskelinen aloitti tuokiomme kierrättämällä minua ympäri puistoa.

Pääporteilta suunta oli kohti vuonna 2013 valmistunutta Koiramäki-teemapuistoa. Itse huvipuistojen suurkuluttajana en ollut vielä alueella käynyt. Pääni ei kerinnyt kääntyä joka paikkaan, kun katsottavaa oli niin paljon.” Koiramäki on meidän työntekijöidenkin suosikkipaikka” Eskelinen kertoo. ”Teemapuisto perustettiin jo vanhanaikaiseksi käyneen Lasten Eläintarhan alueelle.” Särkänniemen oma, Mauri Kunnas – faneista koostuva, työryhmä oli suunnitellut muutaman vuoden puistoa kunnes suunnitelma lähetettiin Bruce D. Robinson Design Group – suunnitteluyritykselle Yhdysvaltoihin asti. ”He tekivät tarkkaa työtä: kävivät vierailuilla esim. Porvoossa, jotta puistosta tulisi tarpeeksi suomalainen, sekä lukivat kirjoja ja piirsivät sitten miljöön yksityiskohtia myöten. Halusimme panostaa jokaiseen yksityiskohtaan, eikä kuluista sitten säästelty.” Eskelinen jatkaa ja minä koen kaikilla ympäristöä aisteilla. Mauri Kunnas itse oli myös tuloksesta innoissaan ”Tämähän on todella hieno” hän kertoi valmiista puistosta.
Upeinta mielestäni oli kuitenkin vastaus lasten toiveisiin ja kansainvälisentason tunnelma. Kävellessäni Koiramäen kapeita kujia, kuullessani kirjoihin liittyviä ääniä hyvin piilotetuista kaiuttimista ja nähdessäni tuttuja hahmoja tuntui, kun olisin astunut lapsuuteni kirjoihin.  ”Teemallisuus on huvipuistojen uusi valttikortti” Eskelinen vahvistaa.
Museo Koiramäki ei ole, vaan tekemisen riemu näkyy joka paikassa. ”Vanhemmat kieltävät lapsiaan koskemasta täällä paikkoihin, mutta minä pyydän lapsia reilusti leikkimään ja kokeilemaan kaikkea, mitä täältä löytyy! ” juttelee Eskelinen ja minä pohdiskelen: ”Miksei näin mielikuvitusta ruokkivaa paikkaa ollut minun lapsuudessani?” Perinteisestä härvelistä toiseen säntäilystä pääsee täällä irti, silti huvipuiston olemusta unohtamatta. Esim. Drakkulan linnan seikkailut, kaarnalaivojen uitto ja uuninpankolta laskeminen saavat pikkukasvot ihan loistamaan. Riemu näkyy myös vanhempien kasvoilla: ”Hei tuossa on Herra Hakkarainen! Minunkin lapsuudessani syötiin noita karkkeja!”
Eskelinen vinkkaa: ”Katsele rauhassa, täältä löytää joka kerta jotain uutta. Jopa me työntekijät löydämme jatkuvasti uutta katsottavaa!”

Matkamme jatkui klassiselle laitealueelle ja jo alkoi kuulua kiljuntaa! Testasin uutta High Voltage – laitetta. Vieressäni istuneella kokkolalaisella Hermannilla ei ilmekään värähtänyt kieputuksessa. ”Ei ollut paha laite, ihan ok. Menen uudelleen, jos jää aikaa” hän kertoo. Uutuuslaite ei ehkä vedä vertoja suosituimman laitteen Tornadon hurjuudelle mutta mukavasti siinä sai kieppua!
”Angry Birds land –alue vetää edelleen erityisesti ulkomaalaisia turisteja” Eskelinen kertoo lintujen ja possujen taiston keskellä. Alueen ytimenä on valtaisa Angry Birds – seikkailurata, jonka kyllä voisi listata Tampereen leikkipuisto-listauksen kärkeen.
Ilmainen sisäänpääsy mahdollistaa alueesta nauttimiseen ilman ostopakotteita. Myöskin alle kolmevuotiaat pääsevät kaikkialle veloituksetta. Vihaisten lintujen seikkailuradalle tai lounaalle puiston vilinään voi siis poiketa vaikka joka päivä.

Puolipäivä koitti ja nälkä iski. Kierroksemme päättyi ja minun oli aika kokea puistoa itse. Aloitin lounastamalla Pelle Pizzeriassa. Paikan uusi lista houkutteli maistamaan kaikkea! Sain kuulla, listaa olikin ollut suunnittelemassa huippuravintola Näsinneulan pääkokki. Huomasin raaka-aineiden olevan huippulaatua. Minun kylmäsavulohi-sitruunatuorejuusto pizza oli ihanan raikas. Olin herkkusuuna mielissäni ravintolatarjonnan monipuolistumisesta. Midhill:n huippupurilaiset, Huvimajan pihvit, Näsinneulan viiden tähden annokset, grilliruoka… Jokaiselle on jotakin riippumatta kukkaron koosta tai ruokavaliosta.

Huomasin pizzerian seinässä kyltin Joutsen-merkistä. Kyllä, Särkänniemi on ensimmäinen huvipuisto, joka on saanut ruoalleen Joutsen-merkin. Jopa muovimukit ovat biohajoavia. Myös elämyspuisto antaa luonnon elää ja on jo saanut erilaisia sertifikaatteja sekä kunniamainintoja kestävän matkailun edelläkävijänä olosta. Me city-pyöräilijät kiitämme! Hienoa, että kannamme yhdessä kortemme kekoon.

Lounasleponi vietin Sara Hildén – taidemuseossa kierrellessäni. Hiljaisuus sai korvani lepäämään. Nautin kesän kokoelmanäyttelystä täysin siemauksin. Olihan paikalla suosikkejani: Picasson ja Joan Mirón töitä. Täällä huomasi erityisesti Särkänniemen monipuolisuuden. Vaikka tunnelma oli aivan eri kuin laitteiden keskellä, elämyksiä sain samalla tavoin.

Yhdessä päivässä kaikkea en kerinnyt kiertää. Kuljeskelin vielä ympäriinsä, testailin laitteita ja tsekkasin jälleen kerran Minetin jäätelöt. Lopulta ukonilma yllätti ja aikani ehtyi eli toimistolle oli palattava. Jokaiselle osalle puistoa olisi voinut kirjoittaa oman näytelmän, mutta tässä nyt oli kuitenkin ensimakua ja minun tunnelmiani päivästä. Tämä kuvaus ei riitä, kun puhutaan elämyspuistosta. Se täytyy itse kokea.

Polkemalla kätevimmin! Pysäkit aivan pääportin edessä, eikä parkkimaksuja peritä!

Polkemalla kätevimmin! Pysäkit aivan pääportin edessä, eikä parkkimaksuja peritä!

Aivan kuin Mauri Kunnaksen kirjoissa! Tässä olen maukkaimmassa apteekissa, jossa olen ikinä käynyt

Aivan kuin Mauri Kunnaksen kirjoissa! Tässä olen maukkaimmassa apteekissa, jossa olen ikinä käynyt

Koiramäki ei ole museo vaan kaikki on tarkoittettu tutkittavaksi ja leikittäväksi

Koiramäki ei ole museo vaan kaikki on tarkoittettu tutkittavaksi ja leikittäväksi

Katsele ympärillesi. Hauskat yksityiskohdat saavat hymyn huulille!

Mikäs se siellä? Hauskat yksityiskohdat saavat hymyn huulille!

Huh huh! Suosittelen lentämistä vasta reilusti ruokailun jälkeen. Miten linnut pystyvät?

Huh huh! Suosittelen lentämistä vasta reilusti ruokailun jälkeen. Miten linnut pystyvät?

Sirpa Laurimo Rääkkylästä sekä Hanna Nurmijärveltä tulivat huoltojoukoiksi lapsilleen. "Itse aion kyllä kaydä Näsinneulassa ja Delfinaariossa. Ne ovat ainutlaatuisia juttuja täällä" Sirpa kertoo

Sirpa Laurimo Rääkkylästä sekä Hanna Nurmijärveltä tulivat huoltojoukoiksi lapsilleen. ”Itse aion kyllä kaydä Näsinneulassa ja Delfinaariossa. Ne ovat ainutlaatuisia juttuja täällä” Sirpa kertoo

Haastattelin Hermannia Kokkolasta High Voltage -uutuuslaitteen jälkeen: "Se oli samantyylinen kuin Pegasus Power Parkissa. Rauhallisempi vain" Istuin itse Hermannin vieressä laitteessa eikä ilmeeni kyllä ollut ihan yhtä tyyni kuin Hermannilla

Haastattelin Hermannia Kokkolasta High Voltage -uutuuslaitteen jälkeen: ”Se oli samantyylinen kuin Pegasus Power Parkissa. Rauhallisempi vain” Istuin itse Hermannin vieressä laitteessa eivätkä tunnelmani oleet ihan yhtä tyynet…

Tapaamani ja jututtamani työntekijät olivat aivan huippuja. Palvelu oli mielestäni ensiluokkaista, kiitos siitä:)

Tapaamani ja jututtamani työntekijät olivat aivan huippuja. Palvelu oli mielestäni ensiluokkaista, kiitos siitä:)

Joko nälkä yllätti? Särkänniemestä löytyy jokaiselle jotakin. Näsinneulan ravintola tarjoaa fine diningia 124 m korkeudessa

Joko nälkä yllätti?
Särkänniemestä löytyy jokaiselle jotakin. Näsinneulan ravintola tarjoaa fine diningia 124 m korkeudessa

Speedy boatin ajossa kastuu ja vauhdista huumaantuu. Elämyspuistokin tuli katsottua uudesta vinkkelistä, Näsijärveltä päin

Speed boatin ajossa kastuu ja vauhdista huumaantuu. 

Speedy boat

Elämyspuistokin tuli katsottua uudesta vinkkelistä, Näsijärveltä päin


 

8.7.2014

Rauhaniemessä mieli lepää

Pitkä shoppailupäivä takana? Pää täynnä kulttuuria? Olisiko aika heittää vapaalle ja lähteä virkistäytymään luontoon. Siellä pää tyhjenee parhaiten ja kehonkin akut latautuvat hujauksessa.

Tampereen lounaisosissa sijaitseva virkistysalue käsittää tyypillisimmin Lapinniemen asuinalueen rannat ja Tampereen kylpylän, Rauhaniemen kansankylpylän sekä Kaupin urheilupuiston. Vaihtoehtoja on monia; mennäkö kylpylään vai juoksulenkille järvimaisemiin? Ottaisiko perinteikkäät löylyt Rauhaniemessä vai nauttisiko yhdellä Tampereen komeimmista terasseista?

Tampereen kylpylän terassin näkymät ovat lyömättömät. Auringonlasku näyttää täältä erityisen makealta;)

Tampereen kylpylän terassin näkymät ovat lyömättömät. Auringonlasku näyttää täältä erityisen makealta;)

Tampereen kylpylä ei ole ulkomuodoltaan perinteinen kylpylähotelli. Nimittäin se on rakennettu vanhaan puuvillatehtaaseen. Vuosina 1897–1934 toiminut tehdas vaikutti ympäristön rakennuksiin. Tullessasi kaupungista kylpylälle, oikealla puolellasi on kehuttu Ansari-kahvila, joka toimii historiallisessa, 1913 valmistuneessa, kasvihuoneessa.

Tämä miljöö yllättää. Miltähän maistuisi tee historiallisessa kasvihuoneessa?

Tämä miljöö yllättää. Miltähän maistuisi tee historiallisessa kasvihuoneessa? Ansarissa voit sen kokea!

Hyppää citypyörän kyytiin kylpylältä ja lähde ihailemaan valloittavaa Lapinniemen rantaa. Järvimaisema on lumoava, mutta muista katsoa myös eteesi! Ranta kuuluu Tampereen suosituimpiin ulkoilureitteihin. Myös ympäröivää puistoa hyödynnetään runsaasti. Eilen tapasin siellä Koukkuniemen kesäteatterin harjoittelemassa uutta näytelmäänsä: ´Elomme on muistoja vain´. Kesäteatteriesitys perustuu Koukkuniemen vanhainkodin asukkaiden kertomuksiin. Kuinka innostava tapa kuulla historiasta!

Lapinniemen rantaväylä on kuvauksellinen kaikkine pikkusiltoineen ja upeine järvimaisemineen

Lapinniemen rantaväylä on kuvauksellinen kaikkine pikkusiltoineen ja upeine järvimaisemineen

Koukkuniemen teatteri esittää ´On elomme muistoja vain´ näytelmää 31.7 klo 18 alkaen

Koukkuniemen teatteri esittää ´On elomme muistoja vain´ näytelmää 31.7 klo 18 alkaen

Esitys perustuu Koukkuniemen vanhainkodin asukkaiden muistoihin ja tarinoihin

Esitys perustuu Koukkuniemen vanhainkodin asukkaiden muistoihin ja tarinoihin

Päätä retkesi Rauhaniemen v.1929 perustettuun kansankylpylään. Ota imakat löylyt suomalaisissa tunnelmissa ja pulahda Näsijärven aaltoihin. Rauhaniemi ei rajoitu vain avantouintipaikaksi, vaan kesäisin sekä kallioinen avantouintipuoli että pitkä ja matala lasten ranta täyttyvät päivän paistattelijoista.  Rauhaniemen laituria pidetään myös yhtenä Tampereen romanttisimmista suutelupaikoista;)

Aikainen lintu nappaa parhaat auringon otto ja suutelupaikat ;) Lämpimänä päivänä laituria aletaan valloittaa jo aikaisin aamusta

Aikainen lintu nappaa parhaat auringonotto ja suutelupaikat. Lämpimänä päivänä laituria aletaan valloittaa jo aikaisin aamusta

Järven vesi pysyy mukavan viileänä koko kesän johtuen suuresta Näsin selästä

Järven vesi pysyy mukavan viileänä koko kesän johtuen suuresta Näsin selästä

Rauhaniemen rakennukset on rakennettu jo vuonna 1929 ja mm. ulkopinnat ovat alkuperäiset

Rauhaniemen rakennukset on rakennettu jo vuonna 1929 ja esimerkiksi ulkopinnat ovat alkuperäiset

Ennen rannalla makoilua pieni lenkkeily Kaupin mäkisissä maastoissa tekee hyvää niin kropalle kuin mielellekin. Jos sinulla on suuntavaistoa tai kartanlukutaitoa, kokeile poiketa polulta. Kalliot ja mäntykankaat tekevät varmasti vaikutuksen.

Kaupin pienemmät polut ovat vain suuntavaiston omaaville

Kaupin pienemmät polut ovat vain suuntavaiston omaaville

Panorama

Tunnelmia

Palatessasi kaupungin sykkeeseen huomaat varmasti rauhoittuneesi kokonaisvaltaisesti. Tunnet vielä tuulen Näsijärven selältä ja jykevät rantakalliot…  Sinulla on mahdollisuus nauttia ilmaisesta kohteesta vielä monta kertaa.

 


9.7.2014

Ruusutarhan kätköissä ja kartanon tiluksilla

”Äiti vietetään täällä minun hääni, kun olen iso.” sanoin päättäväisesti kuusivuotiaana. Edelleen olen samaa mieltä. Uusrenessanssityylinen kartano on mitä hohdokkain ja ympäröivän Arboretumin tuoksut huumaavat monia juhlanviettäjiä nykyäänkin.

Kartano on auki vain tilauksesta... Joten juhlat vain pystyyn:)

Kartano on auki vain tilauksesta… Joten juhlat vain pystyyn:)

Hatanpään alue tunnettiin jo 1540-luvulla. Muinoin alueen kolme taloa yhdistyivät kartanoksi ja alue alkoi kehittyä määrätietoisesti. Kartanonherrat viljelivät edistyksellisesti maata alueella. Esim. Hans Boije oli ensimmäisiä perunanviljelijöitä Suomessa. Boije haaveili myös silkin valmistamisesta ja yritti viljellä erikoisia kasveja silkkiperhosten toukkien ravinnoksi. Kokeilujen myötä puisto alkoi laajentua ja Arboretum sai alkunsa.

Viljely on kokeellista edelleen. Esim tiluksilta löytyy pieni suoalue näiden kauniiden ruusujen lisäksi

Viljely on kokeellista edelleen. Tiluksilta löytyy myös pieni suoalue näiden kauniiden ruusujen lisäksi

Loistokkain osa Arboretumista löytyy heti kartanon takapihalta. Nimittäin ruusutarha. Silmäthän siellä sokaistuvat väriloistosta ja nenä tuupertuu ruusujen täyteläisestä tuoksusta. Tarhan sijainnin mahdollistavat suuret yli 200 vuotta vanhat puut. Ne suojaavat herkkiä kasveja Pyhäjärven tuulilta. Upeimmillaan tarha on heinäkuun puolivälistä alkaen. Voit tutustua eri lajikkeisiin rauhassa ja oppia vaikka jotakin uutta. Ota selvää, miten niin moni lajike selviää täällä pohjolassa. Voit myös nauttia rauhallisesta kävelystä puistossa. Muistan, kun poikaystäväni vei minut ruusutarhaan treffeille. Se iltapäivä jäi tosiaankin mieleen.…
Ruusujen varjossa huomaat suloisen kahvilarakennuksen. Nauti ihmeessä jäätelö terassilla ja katsasta vaihtuva näyttely kartanotyylisesti sisutetuissa sisätiloissa.

Kuinkahan monta lajiketta täältä löytyy?

Kuinkahan monta lajiketta täältä löytyy?

Historialliset puut suojaavat kasveja suuremmilta sääilmiöiltä mutta kasvien loiston takaa silti huolellinen hoito

Historialliset puut suojaavat kasveja suuremmilta sääilmiöiltä, mutta kasvien loiston takaa silti huolellinen hoito

Koira odotti omistajaansa kesäkahvilan kuistilla

Koira odotti omistajaansa kesäkahvilan kuistilla

Puisto on täynnä mysteerejä. Etsi kivi, johon on kaiverrettu teksti: ”Egno Kyrios tous ontas antou” (suom. ”Herra tuntee omansa”) Arvellaan, että kivi olisi muistona kartanonomistaja Boijen vapaamuurarihistoriasta. Mitä sinä arvelet? Kartanon viimeisen herran Fredrik Idmanin sanotaan kummittelevan tiluksillaan vielä nykyäänkin. Jos kuulet yksinäistä pianon pimputusta kartanosta tai harhailevia haamuja, todistat kartanonkummituksen olemassaolon.

Pakkaa eväät ja lähde tutkimaan Arboretum läpikotaisin. Nyt on paras aika siihen. Ehkäpä kummitus sattuu tulemaan vastaan tai näet komeat hääjuhlat kartanolla. Arboretum on historiallinen yllätysten puisto.

Kuljeskelemalla voit löytää mitä ihanampia paikkoja. Viilennä jalkojasi Arboretumin vesialueilla ja haaveile puusilloilla...

Kuljeskelemalla voit löytää mitä ihanampia paikkoja. Viilennä jalkojasi Arboretumin vesialueilla ja haaveile puusilloilla…

 


10.7.2014

Pyynikin rannat

Jokaisella kaupungilla on ranta, jonka kaikki tuntevat, jossa kaikki käyvät, jonka jopa ystäväsi naapurikaupungista tietävät. Tampereella se on Pyynikin ranta, Rosedahlin ranta tai ihan vaan Ruusis; rakkaalla rannalla on monta nimeä.

Ruusiksessa viihtyvät kaikki

Ruusiksessa viihtyvät kaikki

Ruusis on perustettu yleiseksi uimarannaksi vuonna 1931. Tampere oli silloin jo niin laaja, että harjun yli tultiin useinkin nauttimaan Pyhäjärven maisemista. Matalat rannat ja suuret nurmialueet houkuttelivat niin lapsiperheitä opettelemaan uimaan kuin auringonpalvojiakin nauttimaan Suomen lyhyestä kesästä.

Oikealle katsottaessa Pyynikin ranta päättyy Jalkasaareen. Vielä 1950-luvulla paikalla oli puinen vesikelkkamäki, josta pääsi liukumaan pitkin Pyhäjärven pintaa. Voi! Olisinpa voinut kokeilla. Jalkasaari on myös perinteinen kaupunkijuhannuksen kokkopaikka. Kallioilta on upea katsella auringonlaskuun ja pulahtaa lämpimään veteen keskiyön tunteina.

Postikorttimaisemia Jalkasaaresta

Postikorttimaisemia Jalkasaaresta

Kyllä, Jalkasaari on oikea saari. Pienen sillan yli vain ja olet poissa mantereelta

Kyllä, Jalkasaari on oikea saari. Pienen sillan yli vain ja olet poissa mantereelta

Menetpä missä virkistäytymistarkoituksessa tahansa löydät kyllä vastauksen tarpeisiisi. Aamupäivällä ranta on rauhallisempi ja iltaisin löydät nuorempaa ja vilkkaampaa menoa. Makusi mukaan, aurinko paistaa tänne koko päivän. Ruusiksessa on mahdollisuudet beach volleyyn ja tennikseen. Nurmet houkuttavat frisbeen heittelyyn. Piknik-paikkana Pyynikin ranta on valittu Tampereen parhaaksi. Alueelta löydät varmasti sopivan sopen, jos rauhaa kaipaat. Puistojoogaakin järjestetään puiden varjoissa tiistaisin 18.30. Kaupan kautta kannattaa silti saapua, sillä kioskin antimet eivät ehkä sovi jokaisen mieltymyksiin.

Beach volley antaa vaihtelua auringossa makoiluun

Beach volley antaa vaihtelua auringossa makoiluun

Palvelut ovat rannalla kohdallaan ja apu lähellä, jos jotain sattuisi

Palvelut ovat rannalla kohdallaan ja apu lähellä, jos jotain sattuisi

Vesileikeissä sitä palaa lapseksi

Vesileikeissä sitä palaa lapseksi

Jos Ruusiksen hektisyys häiritsee ota pyörä allesi ja polkaise Tahmelan rantaan n. kilometrin päähän. Ranta tunnetaan Tampereen lapsiystävällisimpänä biitsinä, sen matalien rantavesien ja rauhallisen tunnelman vuoksi.

Rauhallinen Tahmelan ranta on Pispalan kätköissä mutta vain muutaman kilometrin päässä ydinkeskustasta

Rauhallinen Tahmelan ranta on Pispalan kätköissä mutta vain muutaman kilometrin päässä ydinkeskustasta

Nyt eletään Suomen kuumimpia aikoja. Olisiko aika saada vähän väriä pintaan ja tsekata Tampereen top-biitsi?

 


10.7.2014

Ensin oli vesi.

Kaikki lähti vaatimattomasta lähteestä. Vuonna 1939 kaupunki toi linnut, sorsat. Työttömyystöinä valmistettiin puisto. Ja linnuille saari. Itä-Tampereen keidas oli syntynyt.

Pienestä lähteestä on kasvanut upea lampi

Pienestä lähteestä on kasvanut upea lampi

Sorsapuisto rakennettiin pulavuosina työttömiä työllistämään ja kaupunkilaisia virkistämään. Linnut ovat olleet puiston vetonaula alusta alkaen. Ensiksi puistoon saapuivat ankat ja myöhemmin eri lajeja riikinkukoista kanoihin. Lintuperinnettä jatketaan edelleen; sorsat palaavat puistoonsa joka kesä. Tiesitkö, että vuosina 1964–1972 sorsapuistossa toimi pieni eläintarha Tam- ja Pere-leijonineen. Silloin oli linnuilla ihmettelemistä!

Puiston pääkohteet ovat esillä kesäisin. Talveksi linnut muuttavat kaupungin järjestämiin sisätiloihin

Nyt on paras aika käväistä katsomassa lintuja. Talveksi linnut muuttavat kaupungin järjestämiin sisätiloihin

”Mennään Sorsikseen!” pikkuveljeni, 4 v, vaatii. Puisto on todellakin huomioinut lapsiperheet. Sorsapuiston maisemaa hallitsee upea 2012 valmistunut leikkialue. Kieppuminen värikkäissä laitteissa, lentäminen korikeinussa ja kiipeily hämähäkin verkossa saa joka muksun hymyilemään. Vanhemmalle väelle leikkialueen vierestä löytyy kuntoilupiste mm. crosstrainerilla ja vatsalihaslaitteella varustettuna. Eipähän tarvitse enää kykkiä puiston laidalla toimettomana, kun veljeni riemuitsee kiipeilytelineessä kavereidensa kanssa. Välipalaa tarjoilee viereinen Tampereen nuorten yrittäjien kahvila Pulu sekä ilman muuta perinteiseen tapaan Minetti-jäätelö. Leikkiessähän voi vaikka nälkä yllättää.

Me kuitsuimme tuollaisia kiipeilytelineitä hämähäkin verkoiksi. Näköjään ne riemastuttavat pikkuväkeä vieläkin

Me kuitsuimme tuollaisia kiipeilytelineitä hämähäkin verkoiksi. Näköjään ne riemastuttavat pikkuväkeä vieläkin

Sopii se leikkipuisto myös lapsenmielisillekin. Kuvassa poseeraa ystäväni Sonja

Sopii se leikkipuisto myös lapsenmielisillekin. Kuvassa poseeraa ystäväni Sonja

Leikkialueen vierestä löytyy monipuolinen sporttipaikka. Koriskentällä oli kovat pelit käynnissä

Leikkialueen vierestä löytyy monipuolinen sporttipaikka. Koriskentällä oli kovat pelit käynnissä

Välipalatauolla voi kipaista evästä nuorten yrittäjien kahvilasta puistokahvila Pulusta

Välipalatauolla voi kipaista evästä nuorten yrittäjien kahvilasta puistokahvila Pulusta tai jäätelöt Minetistä

Kiinnitä huomiota myös puiston upeisiin veistoksiin. Viktor Janssonin (Toven isä) suunnittelemat veistokset: Nuori Nainen, Kajastus, Istuva nainen valaistaan upeasti illan hämärtyessä. Ne edustavat eri tyylilajeja esim. Istuva nainen on pelkistettyä klassismia. Haaveilu patsaiden ääressä tuo kultturellin vivahteen päivään.

Osallistutpa johonkin puiston lukuisista tapahtumista, vierailet Tampere-talon laadukkaassa esityksessä tai haluat levähtää vehreässä ympäristössä, on Sorsapuisto sinua varten.  Ja jos bongaat piknik porukan soittelemassa kitaraa – liity ihmeessä mukaan! Kvaak kvaak ja mukavaa puistohetkeä.


15.7.2014

Rouhea Koskipuisto

Panorama

Koskipuistoa

Vaikka kuljenkin sen läpi lähes joka päivä, sen olemusta ryhdyin miettimään vasta nyt. Jykevät punatiiliset tehtaat, korkeat piiput, virtaava koski ja ihmiset. Ihmiset, jotka juoksevat bussiin, ihmiset, jotka lukevat Aamulehteä penkillä, kalastajat vieheineen. Kaiken yhdistelmä tekee Koskipuistosta juuri sen Koskipuiston.

Virtaava koski saa perhokalastajat liikkeelle

Virtaava koski saa perhokalastajat liikkeelle

Koskipuistosta löytyvät suloiset istutukset ruusuineen, mutta Koskipuisto on paljon muutakin. Täältä löytyy tunnelmaa. Tunnelma muodostuu ytimenä olemisesta, paikasta, jossa kaikki tapahtuu. Keväisin tamperelainen ”Teekkarikaste” järjestetään täällä. Koskeen upotetaan ensimmäisen vuoden teknillisen yliopiston opiskelijat ja juhlahumua kaupungissa silloin riittää. Puisto on myös risteyskohta eri Tampereen osille: idälle ja lännelle, autottomalle ja autolliselle Hämeenkadulle ja Koskipuisto on myös useiden bussilinjojen vaihtopaikka. Hektisyyttä puistossa siis riittää. Toisaalta se riippuu näkökulmasta; haluatko ottaa vilisevät ihmiset kiireen tuntuna vai katseleeko heitä kiinnostuneena, vaikka itse levähtäisikin kosken äärellä.

Virvatulet-patsas esittää sodan mielettömyyttä ja valtaa. Veistoksen mahti sopii jylisevän kosken kupeen ja perinteikkäiden istutusten tuntumaan

Virvatulet-patsas esittää sodan mielettömyyttä ja valtaa. Veistoksen mahti sopii jylisevän kosken kupeen ja perinteikkäiden istutusten tuntumaan

Hyvällä tuurilla näet sirkustaiteilijoiden harjoituksia puistossa

Hyvällä tuurilla näet sirkustaiteilijoiden harjoituksia puistossa

Pikku Kakkonen, tuo joka lapsen suosikki, on muuntautunut leikkipuistomuotoon Koskipuiston vieressä.  Vasta uusitulta leikkialueelta löytää tuttuja hahmoja sekä mummit että muksut. Esimerkiksi Karvakuonojen laivassa on hauska seilata. Voit myös kokeilla uudenaikaisia interaktiivisia leikkivälineitä. Suosittelen ehdottomasti superhauskaa tanssipeliä!

Vauhtia muttei vaarallisia tilanteita

Vauhtia ja huippuhauskoja tilanteita

Tunnusmusiikki soi jo päässäsi kun näet nämä hahmot. Pikku kakkosen -puistossa löytyvät niin uudet kuin vanhemmatkin suosikkihahmot

Tunnusmusiikki soi jo päässäsi, kun näet tutut naamat pitkästä aikaa. Pikku kakkosen -puistossa löytyvät niin uudet kuin vanhemmatkin suosikkihahmot

Historiaa puistolla on jo kolmelta vuosisadalta. Perinteet 1890-valmistuneessa puistossa ovat silti säilyneet. Kesäaikaiset punaiset kanna-kukat on istutettu sinne ensimmäisen kerran jo v.1939.
Puistoa voi tunnelmoida sen varrella olevista kahviloista ja ravintoloista. Kesäkahvila Lempi Pikku kakkosen puiston vieressä tarjoaa nuorille kesätöitä ja puistoilijoille makoisat eväät. Täytetyt leivät ovat heillä erityisen maukkaita.

Aurinkoinen päivä veti Lempi-kahvilan pöydät täyteen. Ulkokahvilaan myös karvakaverit ovat tervetulleita

Aurinkoinen päivä veti Lempi-kahvilan pöydät täyteen. Ulkokahvilaan myös karvakaverit ovat tervetulleita

Koskipuisto tarjoaa aitoa rosoisen tamperelaista tunnelmaa kaiken ikäisille. Se on siellä, missä tapahtuu ja tekee Tampereesta juuri sen, mikä sen kuuluukin olla.

Tampereen ytimessä on vehreä kohtaamispaikka. Jos sovit treffit tänne, voit olla varma, että kaverisi tietää mihin tulla

Tampereen ytimessä on vehreä kohtaamispaikka. Jos sovit treffit tänne, voit olla varma, että kaverisi tietää mihin tulla


[catlist id=30]