Museot

7.7.2014

Amuri
-tavallisten tamperelaisten koti

Tampere ei ole vain suurten monumenttien, hienojen jugend-tyylisten rakennusten tai hohdokkaiden valtiaiden kaupunki. Tampere on aidoimmillaan työläisten arkea.

Vuonna 1779 kosken varrelle perustettiin uusi kaupunki. Porvarit asuttivat sen ensimmäisenä uusien teollisuusmarkkinoiden toivossa. Tampereesta kiinnostuivatkin ulkomaalaiset tehtailijat, esimerkiksi James Finlayson ja näin tehtaiden piiput alkoivat kohota uuteen kaupunkiin. Maaseudun väki lähti myös etsimää parempaa tulevaisuutta kaupungeista ja tehtaat saivat työntekijänsä. Työläisten kaupunginosa Amuri kasvoi tehtaiden mukana ja oli paikallisten mielestä kaukana keskustasta.  Nimi Amuri syntyi sen aikaisesta vertauksesta: ”Lähteä niin kauas kuin Amurin maahan”. 1700-luvun lopussa muuttoliike Siperiaan Amurin maahan oli vilkasta, joten laitakaupungin korttelit vakiinnuttivat nimen Amuri.

Amuri

Amurin työläismuseokortteli avaa tehdastyöläisten arkea vuosien 1882–1973 välillä. Vaikka kortteli olikin peruskouluvuosieni historianopetuksen vakikohde, löydän sieltä edelleen uusia yksityiskohtia. Ihastuin ensimmäisenä museon autenttisuuteen ja tunnelmaan. ”Täällähän tuoksuukin ihan mummolalta!” mietin.

Sisäpihan tunnelma on saanut jo minut vuosia muihin maailmoihin

Sisäpihan tunnelma on saanut jo minut vuosia muihin maailmoihin

Tämä huone on jo uudemmalta ajalta. Telkkari on istuu työläisen kotiin jo 70-luvulla

Tämä huone on jo uudemmalta ajalta. Telkkari on istuu työläisen kotiin jo 70-luvulla

Amurin puutalokorttelista voi astia alkuperäistä tunnelmaa, sillä museoalueen rakennukset on entisöity alkuperäiseen kuosiinsa. Viidestä talosta, neljä on museokäytössä ja yhdessä on upea teemanmukainen kahvila.
Kortteli oli aikalaisilleen kuin pieni kaupunki. Sieltä löytyivät kauppa, leipomo, hevostallit ja useampi sauna. Muualle lähdettiin vain töihin ja isommille asioille.

Korttelista poistuttiin vain suurille hankinnoille sillä kaikkialle tuli päästä jalkaisin. Autojen myötä kaupungit ovat kasvaneet räjähdysmäisesti mutta tuolloin kaupungin rajat olivat siellä, minne jaksoi kävellä

Korttelista poistuttiin vain suurille hankinnoille, sillä kaikkialle tuli päästä jalkaisin. Autojen myötä kaupungit ovat kasvaneet räjähdysmäisesti, mutta tuolloin kaupungin rajat olivat siellä, minne jaksoi kävellä

DSC_1087
Kuljeskelemalla miljöössä pääset seuraamaan tarinaa työläisten arjesta. Jokaisen huoneen ovessa on kyltti, joka kertoo ketkä kyseisessä huoneessa asuivat ja milloin. Kiinnostavimmin tarinan kuulet opastetulla kierroksella, jossa näyttelijät aikalaisten asuissa toimivat oppaanasi. Pienenä rakastin noita kierroksia; oppimista hauskasti!

 

Oppaat ovat museossa aivan mahtavia. Ei kuivaa faktaa:D

Oppaat ovat museossa aivan mahtavia. Ei kuivaa faktaa:DTyöläisten arki oli rankkaa teollisen vallankumouksen aikoihin. Työolot eivät olleet häävit ja myös esim. lapset työskentelivät tehtaissa 1900-luvun alkuun asti. Ahdasta oli sillä yhdessä huoneessa asui perhe alivuokralaistensa kanssa ja keittiö jaettiin muiden talossa asuvien kesken. Tämä oli muuten erikoisuus verrattuna muihin työläiskortteleihin.

Sotavuosina ruoasta oli pulaa. Esillä erilaisia, huvittaviakin korvikkeita tavallisille elintarvikkeille

Sotavuosina ruoasta oli pulaa. Esillä erilaisia, huvittaviakin korvikkeita tavallisille elintarvikkeille

Leikki oli vain harvojen lasten ilo työläiskorttelissa. Vielä 1900-luvun alkuun moni heistä kävi vakituisesti töissä

Leikki oli vain harvojen lasten ilo työläiskorttelissa. Vielä 1900-luvun alkuun moni heistä kävi vakituisesti töissä

Historiaan tutustuminen kaikilla aisteilla onnistuu vierailemalla Helmi-kahvilassa. Perinteisiä suomalaisia herkkuja ja lounastakin tarjoileva kahvila on miljööltään upea sekä herkuistaan kuuluisa. Jos majapaikassasi ei aamiaista tarjoilla, maista ihmeessä 1800-luvun paremman väen aamiainen Amurin helmessä. Tuoreen pullan ja sämpylän tuoksu kyllä johdattavat sinut oikeaan paikkaan.

Ja kaikki on paikanpäällä tehtyä. Mumms! Herkullista aamiaishetkeä

Ja kaikki on paikanpäällä tehtyä. Mumms! Herkullista aamiaishetkeä

Poikkea myös kahvilan suloiselssa puodissa. 1900-luvulla lapsuutensa viettäneet; täältä löytyy nostalgiatavaraa sinunkin lapsuudestasi

Poikkea myös kahvilan suloiselssa puodissa. 1900-luvulla lapsuutensa viettäneet huomio! Täältä löytyy nostalgiajuttuja sinunkin lapsuudestasi

 


16.7.2014

Ikuisesti sinun, Tampere

Oletko koskaan tuntenut siivekkäiden otusten lentoa vatsassasi, kun tapaat rakkaasi, kun koet jotain ikimuistoista tai tunnet jotain erityistä? Sitten ymmärrät tämän: kävelen pitkin Hämeenkatua ja haluaisin halata jykeviä kivitaloja ja hymyillä poskeni tainnoksiin. Tampere on rakkauden kaupunki.

Tänä kesänä Tampere tulvii rakkautta. All bright – kampanja kannustaa kertomaan oman rakkaustarinasi Tampereella http://www.tampereallbright.fi/love-is-all-bright/ sivuilla. Kampanjan laatima rakkauden kartta kertoo sinulle muiden rakastamat mestat. Mistä löytyy kihelmöivän ihana jäätelöpaikka? Entä romanttisin varjo Juice Leskisen kauniille lyriikoille?  Rakkaus on monipuolista ja näkyy kaikkialla. Citypyörien satuloissakin on rakkautta merkitsevät tarrat. Ehkäpä tapaat minut jakamassa All bright – vesiliukoisia tatuointeja joku päivä. Rakkaus kuuluu jokaiselle. Myös korkeakulttuuriin eli museokeskus Vapriikkiin.

 

All bright -projekti on Tampere-rakkauden lähettiläs ja se näkyy ympäri kaupunkia

All bright -projekti on Tampere-rakkauden lähettiläs ja se näkyy ympäri kaupunkia

A sticker on a saddleVapriikki sijaitsee Tampellan historiallisella tehdasalueella, joka on nähtävyys jo sinänsä. Tampellan veturi-, turbiini- ja tekstiilitehdas toimi vuosina 1840–1970. Samat 14 000m² tilat ovat siis nykyään museo- ja tutkimuskäytössä. Vapriikissa ei peitellä rosoista tehdashistoriaa, vaan putket ja ketjut ovat osa sisustusta. 
Kannattaa tehdä museosuunnitelma ennen vierailuasi. Ehkä nuorempi museokaverisi on kiinnostuneempi interaktiivisesta leikin historiasta kuin hätkähdyttävän tunnelmalatauksen tavoittavasta sisällissotanäyttelystä.  Jokainen näyttely on rakennettu huolella, kaikilla aisteilla koettavaksi elämykseksi. Seikkaile Tammerkoskessa, lyö kiakkoo ja tägää #vapriikki vierailullasi. Museo ei olekaan vain hiljaisia saleja ja ”ÄLÄ KOSKE” – kylttejä.

Vanhan Tampellan tehtaan portit johdattavat tehdasalueen sydämmeen

Vanhan Tampellan tehtaan portit johdattavat tehdasalueen sydämeen

Osasitko päätellä, että Vapriikki-nimi tulee ruotsin sanasta ´fabrik´?

Osasitko päätellä, että Vapriikki-nimi tulee ruotsin sanasta ´fabrik´?

Vanha tehdas on mitä mainioin sekä tunnelmaltaan että kooltaan

Vanha tehdas on mitä mainioin sekä tunnelmaltaan että kooltaan

Citypyöräilyä entisaikaan. Monet näyttelyt käsittelevätkin Tampereen kehitystä ja keksintöjen saapumista tänne

Citypyöräilyä entisaikaan. Monet näyttelyt käsittelevätkin Tampereen kehitystä ja keksintöjen saapumista tänne

Monipuolisuuteen on täällä panostettu; löytyy sisustus, videon pätkät, opastukset, interaktiivisuus, tunnelmaäänet...

Monipuolisuuteen on täällä panostettu; löytyy sisustus, videon pätkät, opastukset, interaktiivisuus, tunnelmaäänet…


All bright näkyy Vapriikissa ainutlaatuisena näyttelynä: Afroditen valtakunta –kauneus, rakkaus ja erotiikka antiikin maailmassa. Valtakunnan porteilla voit kuvitella itsesi jumalattareksi ja kuvauttaa itsesi tägillä #vapriikinvenukset. Näyttely hehkuu romantiikkaa: ruusuja, vaaleanpunaiset seinät, tunnelmavalaistus. Myös itse näyttelyesineet olivat minulle aivan uudenlaisia. Oletko itse nähnyt ikinä egyptiläisen muumion sarkofagia tai kauneustuotteita vuodelta 300 eaa.?

Hänkö on se maailman kaunein nainen?

Hänkö on se maailman kaunein nainen?

Rakastu luontoon ja polje. Tee romanttiset treffit maailman kauneimman olennon, Afroditen, kanssa Vapriikissa. Löydä kaupunkimme suloisimmat paikat. Täällä unelmiesi rakkaus odottaa. Uskollinen, särmikäs ja aina sinun: Tampere.


 

18.7.2014

Rakkautta ensi silmäyksellä Tampereen ytimessä

Tampereen koko voi hämätä kaupungin merkittävyydessä historian kannalta. Kahden sosialistilegendan ensikohtaaminen merkitsee sekä meille, että maailmalle aika paljon.

 

Tämä merkittävä kohtaaminen sai museonkin alulle. Tunnistatko heitä?

Tämä merkittävä kohtaaminen sai museonkin alulle. Tunnistatko heitä?

 

Yllätyin, kuinka paljon Vladimir Iljitš Lenin on vaikuttanut Suomessa. Sosialismin isä asui tukijoineen ja ystävineen Suomessa kahden vuoden ajan 1900-luvun alussa. Tuolloinhan Suomi oli osa Neuvosto-Venäjää. Osa Suomesta kannatti itsenäisyyttä, osa taas olisi mieluiten tehnyt sosialistisen vallankumouksen Leninin kanssa. Tampereella käydyt tapaamiset toveri Leninin johdolla muuttivatkin Suomen historiaa.

Suuret salaiset tapaamiset järjestettiin silloisessa työväentalossa, jossa museo nykyään toimii. Toisella kertaa kaksi sosialismin maanpäällistä ”jumalaa” kohtasivat ensi kerran, toisella päätettiin Suomen itsenäisyydestä. Ehkä kohtaamisessa oli idealistista  rakkautta ensisilmäyksellä, mutta tuskin se oli järin merkittävä maailman historian kannalta. Lenin tavoitteli aasi ja porkkana efektiä auttaessaan Suomea itsenäistymään. Kun Suomelle antaisi itsenäisyyden ja kiitollisuudenvelan, pysyisi se lojaalina. Ehkäpä vasemmisto ryhtyisi vielä vallankumoukseenkin?

Toveri Lenin oli maailman pelastaja ja tasa-arvon tuoja

Toveri Lenin oli maailman pelastaja ja tasa-arvon tuoja

Puolueeton museo perustettiin vuonna 1946 työväenopiston opiskelijoiden ehdotuksesta. Museolla oli runsaasti alkuvaikeuksia ajalle tyypillisen venäläisvihan vuoksi. Neuvostoliitto tuki hieman museota ja lahjoitti näyttelyesineitä. Niissä näkyy vahvasti Lenin – kultti, jota minun oli ennen vierailuani museossa vaikea ymmärtää. Palvonta tiivistyi tarkasti suojeltuun kameraan, jolla oli otettu viimeinen kuva elävästä Leninistä.

Neuvostoliiton lahjoitukset olivat hiukan ideaansa tukevia. Tässä kipsijäljennös Stalinin kuolinnaamiosta

Neuvostoliiton lahjoitukset olivat hiukan ideaansa tukevia. Tässä kipsijäljennös Stalinin hautajaisnaamiosta

Se arvokas kamera

Se arvokas kamera

Nykyään Suomi-Venäjä – seura pitää huolta Lenin-museostamme, kunnes se siirtyy Työläismuseo Werstaan alaisuuteen Finlaysonin alueelle. Nykyinen näyttely koostuu sekä Leninin henkilöhistoriasta, että Leninin ja Suomen yhteisestä historiasta. Näyttely on peräisin 1980-luvulta sisältäen vanhahkoa tietoa, joten se uudistetaan muuton yhteydessä. Millainen on sinun unelmiesi Lenin-museo? Paikan päällä voit vaikuttaa laittamalla lappuja toiveiden puuhun tai vaikka äänestämällä.

Puu on jo täyttynyt toiveista. Sinun ei ole vielä siellä, joten pidä kiirettä:)

Puu on jo täyttynyt toiveista. Sinun ei ole vielä siellä, joten pidä kiirettä:)

Nukkuvat eivät voi valittaa. Äänestämään siis!

Nukkuvat eivät voi valittaa. Äänestämään siis!

”Jokaisen kokin tulisi pystyä hallitsemaan valtiota” – Vladimir Lenin.
Mitä mieltä sinä olet? Herättele ajatuksia eri elämäntyyleistä maailman ainoassa Venäjän ulkopuolisessa Lenin-museossa.

Ainutlaatuinen tilaisuutesi on koittanut! Tämän takia kannattaa ainakin tulla

Ainutlaatuinen tilaisuutesi on koittanut! Tämän takia kannattaa ainakin tulla

 


 

21.7.2014

Klassinen museo, virkeä sisältö

Hiljaisuus ja kuvat. Katseeni vaeltelee ja pysähtyy seinille. Voin nauttia ja imeä sisääni kulttuuria. Taide vaatii keskittymään ja ajattelemaan. Se herättää tunteita. Älä anna ennakkoluulojen hämätä. Taide on jokaiselle oma kokemus, eikä koskaan samanlainen.

 

 Entinen vilja-aitta palvelee nyt museona

Entinen vilja-aitta palvelee nyt museona

Tampere on viimeaikoina satsannut kulttuuriimme ja antanut meille mahdollisuuden löytää sisäinen näyttelyihmisemme lähtemättä maalta merelle kalaan. Klassinen sana ´taidemuseo´ ei ehkä houkuttele varsinkaan nuorempia kulttuurinkuluttajia. Mielestäni tämä voisi johtua vain ennakkokäsityksistämme ja museon leimasta huippuvirallisena paikkana. Ovathan muksut elokuvateatterissakin hiljaisesti, jos näkymä kiinnostaa. Mikseivät sitten näyttelyssäkin?
Tampereen taidemuseon monipuolinen näyttelytarjonta takaa jokaiselle jotakin, mikä saa sisällä tunteet liikkeelle. Jo rakennus on teos itsessään. C.L. Engelin suunnittelema entinen viljamakasiini koristellaan usein näyttelyn teeman mukaan myös ulkoapäin.  Tällä hetkellä museo esittelee Vuoden nuori taiteilija – näyttelyä. ´Tuntemattomien juhlien jäänteet´ saa ajattelemaan, mitkä asiat ovat meille välttämättömiä. Taide koostuu kierrätysmateriaaleista ja kuvaa kulutusjuhlien jälkeistä ylitarjontaa. Taidenäyttelyt eivät enää ole pelkää maalia kankaalla. Taiteilijat Nabb ja Teeri ovat jopa kieltäneet itseltään maalaamisen. Ehkäpä kierrellessäsi huomaat, että  videotaide onkin sinun juttusi.

Most of the exhibition rooms had a capturing maybe little scary atmosphere

Jokaisessa huoneessa oli oma vagitseva tunnelmansa. Minua jopa pelotti joissain osissa näyttelyä

Nabb ja Teeri olivat tehneet taidetta kaikesta siitä, mitä me säilytämme asenteella "Kyllä tälle vielä on käyttöä"

Nabb ja Teeri olivat tehneet taidetta kaikesta siitä, mitä me säilytämme asenteella ”Kyllä tälle vielä on käyttöä” Arvaatko mitä tämä möhnä on?

Näyttely tarjosi huikeasti oivallettavaa. "Näinkin asiat voi tehdä..." "Tuo teksti on ihan totta!"

Näyttely tarjosi huikeasti oivallettavaa. ”Näinkin asiat voi tehdä…” ”Tuo teksti on ihan totta!”

Modern art
Rauhallisemman, mutta varmasti vaikuttavan, muumikokemuksen saat museon alakerrasta. Japanilaistenkin suosikkihahmot muumilaaksosta ovat lähteneet ´Seikkaillen kotiin´. Muumit kertovat paljon enemmän kuin lasten tarinoita. Rakastan muumiaforismeja. Tästä vaikutuin:”Omistaminen merkitsee vain huolia ja matkalaukkuja, joita joutuu raahaamaan mukanaan.” (Pikku Myy), joka liittyy myös talon toiseen näyttelyyn.

Muumilaakson upea näyttely pureutuu elämän vastakohtiin. Kaikki teokset ovat alkuperäisiä. Ne ovat joko itsensä 100-vuotiaan muumimamman Tove Janssonin tai hänen kumppaninsa Tuulikki Pietilän käsialaa. Täällä on esillä teoksia, joita niiden herkkyyden takia ei edes saa siirtää.  Ainutlaatuista muumifaneille!

Tove Janson oli monipuolinen taiteilija. Ennen muumejaan hän teki sarjakuvaa, kirjoitti lehtiin ja voitti kuvataidekilpailuja. Hän jatkoi sarjakuvalinjaa myös muumeissa

Tove Jansson oli monipuolinen taiteilija. Ennen muumejaan hän teki sarjakuvaa, kirjoitti lehtiin ja voitti kuvataidekilpailuja. Hän jatkoi sarjakuvalinjaa myös muumeissa

Lapsuuteni kauhu, Mörkö on vanhemmalla iällä muuttunut sympatian kohteeksi. Ennakkoluulot sen puhumattomuutta ja olemusta kohtaan olivat tehneet siitä niin syrjityn ja kylmän

Lapsuuteni kauhu, Mörkö on vanhemmalla iällä muuttunut sympatiankohteeksi. Ennakkoluulot sen puhumattomuutta ja olemusta kohtaan olivat tehneet siitä niin syrjityn ja kylmän

Villimpiä kokemuksia hakiessasi kokeile myös museon etäosia. Nykytaiteen museo järjestää näyttelyitä ympäri Tamperetta ja TR1 taidehalli sijaitsee Finlaysonin alueella. TR1 tarjoaa tällä hetkellä lumoavan kokemuksen valokuvauksen maailmasta. Tajusin, että kamera voi olla vain väline taiteessa, ei itseisarvo. Se todellakin näkyy ´Carried by light´- näyttelyssä.

Koko näyttelytarjonnan Pirkanmaalla voit katsastaa Aamulehden menoinfon nettisivuilta (http://aamulehti.menoinfo.fi/). Ennakkoluulot romukoppaan, pyörä alle ja lähde taideseikkailulle.


23.7.2014

Kuin oma tehdasvatikaanimme

He olivat finlaysonilaisia. Heillä oli oma poliisi ja sairaala, tehdas ja jopa raha. He elivät työlleen joka päivä 12 tuntia. Elättääkseen perheensä. Elääkseen Suomen Manchesterissa.

Portti erotti Finlaysonin muusta maailmasta

Portti erotti Finlaysonin muusta maailmasta

Skotlantilainen James Finlayson saapui Suomeen perustamaan tehdasta mahtavien koskien ääreen. Hänen bisneksensä eivät olleet tuottaneet lähempänä, joten halpa työvoima (Suomi oli tuolloin kehitysmaatasolla) ja helppo energian lähde saivat tulevan pohatan asettumaan tänne erämaahan. Uudessa 1820-valmistuneessa suomalaisessa tehdaspioneerissa tuotettiin tekstiiliteollisuutta. Finlayson toi suuren maailman ihmeet työläisten arkeen. Pohjoismaiden ensimmäinen sähkövalo syttyi täällä ja suurin höyrykone alkoi rouskuttaa.  Pohjoismaiden suurin teollisuuskompleksi oli syntynyt.

Tämän tultua mummoja ei enää tarvittu kutomaan

Tämän tultua mummoja ei enää tarvittu kutomaan

Mitenköhän työläisten korvat kestivät tämän pauhinaa?

Mitenköhän työläisten korvat kestivät tämän pauhinaa?

Uskaltaisitko sinä ohjata tätä vempelettä?

Uskaltaisitko sinä ohjata tätä vempelettä?

Finlaysonin alue laajeni tasaisesi ja nykyään se onkin oivallinen paikka tutustua arkkitehtuurin eri kerrostumiin. Aikanaan Finlaysonin valtakunta oli arkkitehtuurisestikin edelläkävijä. Mestariteoksena pidetty Kuusvooninkinen torni oli Teollisen Vallankumouksen mukaisesti suunniteltu tehokkaaksi. Väliseiniä tai vessoja ei ollut. Niissähän voisi vaikka levätä, kun silmä välttää. Eikä silmä koskaan välttänyt; työntekijät olivat alituisessa valvonnassa koko 12 tuntisen työpäivänsä.  Kuusvooninkinen on säilynyt todella hienosti ulkomaisiin aikalaisiinsa verrattuna.

Nimi, Kuusvooninkinen tulee ruotsin sanasta sex våningar. Olihan tornissa kuusi kerrosta

Nimi, Kuusvooninkinen tulee ruotsin sanasta sex våningar. Olihan tornissa kuusi kerrosta

Tehdasalueen ydin on pumpulin valkeaa rapattua tiiltä. Vuosina 1837–1860 tämä kuului tehdasrakennustyyliin. Muut osat ovat Tampereen tavaramerkistä punatiilestä tehtyjä. Jos haluat ideoita punatiilien käyttöön, kiertelepä hiukan Finlaysonilla. Uusimpien rakennusten (TR 54 kuusikymmentäluvulta) selkeiden ikkunoiden ja uusgoottilaisten rakennusten välillä on huikea ero. Punatiiliteema on jatkettu ympäröivällä alueella paljon. Jopa alueen kirkolla ja upouusilla kerrostaloilla on punatiilinen pinta.

Valkeaa kuin puuvillapellolla

Valkeaa kuin puuvillapellolla

Koristeeliset talot on rakennettu joko ajalla jolloin se oli muotia tai sitten ne olivat pomojen omistuksessa

Koristeeliset talot on rakennettu joko ajalla, jolloin se oli muotia tai sitten ne olivat pomojen omistuksessa

Punatiili-teemaa on jatkettu läheisillä asuinalueilla

Punatiili-teemaa on jatkettu läheisillä asuinalueilla

Finlaysonin kirkko tunnetaan erityisesti lasten kirkkona. Kesäisin paikalla ovat myös huikeat oppaat

Finlaysonin kirkko tunnetaan erityisesti lasten kirkkona. Kesäisin paikalla ovat myös huikeat oppaat

Koko perhe asui Finlaysonilla ja poistui sieltä hyvin harvoin. Lapsethan kävivät myös töissä ja myöhemmin, tämän tultua laittomaksi, koulussa. Finlayson oli oma minivaltionsa Tampereen sisällä. Siellä oli jopa oma valuuttansakin!

Nurkan takana löytyvätkin jäljelläolevat työläisten asunnot

Nurkan takana löytyvätkin jäljelläolevat työläisten asunnot. Ne ovat vieläkin jonkun koteja

Tehtaan henki on edelleen näkyvissä alueella, vaikka tehdastoiminta loppui 1990-luvulla. Finlaysonin alueella on nykyään lähestulkoon enemmän työntekijöitä kuin tehtaan kulta-aikoina. Ihmisiä työllistävät media-alan yritykset mm. Aamulehti sekä erilaiset virkistyspalvelut. Alueen kahvilat ja ravintolat ovat hyödyntäneet kettinkejä ja vanhaa koneistoa sisustuksessaan. Sateisena päivänä menemmekin usein juuri vanhan kehräämön tiloihin Siperiaan ja valitsemme monikulttuurisesta ruokatarjonnasta mieleisemme. Tanskalaistyylinen Tivoli on varma valinta ja aina yhtä maukas. Museoita ja taidegallerioita löytyy myös. Tehtaan elämää esittelevällä työläismuseo Werstaalla on avoin sisäänpääsy ja huikea tunnelma. Täällä näet alkuperäisen höyrykoneenkin, joka on valtava. Usko pois, se on suuri.

Minkä tyylinen ruoka on mieleistäsi? Intialainen, amerikkalainen, italialainen, tanskalainen... Vaihtoehtoja löytyy ja miljöö on mieletön

Minkä tyylinen ruoka on mieleistäsi? Intialainen, amerikkalainen, italialainen, tanskalainen… Vaihtoehtoja löytyy ja miljöö on mieletön

Werstaan näyttely pistää todella miettimään

Werstaan näyttely pistää todella miettimään

handkerchiefs

Ota mielikuvituksesi käyttöön. Millaista elämä oli muurien sisällä?

Finlayson

[catlist id=32]