Kulttuuri

2.7.2014

Ei vain hevoshulluille

Jos jonnekin tullaan tunnelman vuoksi, niin Tallipihalle. Tallipiha on 1800-luvun aikainen kokoelma historiallisia rakennuksia, jotka on entisöity. Nykyään mm. tallimestarin talo on lumoava suklaapuoti. Astuessasi sisäpihalle, vieraillessasi puodeissa, silittäessäsi hevosia ja nauttiessasi ihanaa chilikaakaota huomaat, että tätä bisnestä tehdään sydämellä.

Tallipiha perustettiin Finlaysonin palatsin yhteyteen. Teollisuuspohattasuku Nottbeck tarvitsi palvelusväelleen sijan ja myöhemmin sinne majoittui Finlaysonin väki. Aiemmat rakennukset on säilytetty ja puodit jne. on nimetty historiallisen käyttötarkoituksensa mukaan. Alue koostuu siis edelleen vaunu- ja ratsuhevostentalleista, vaunuvajasta, tallimiehen-, vahdin- ja kuskin taloista eli puodeista täynnä herkkuja, käsityötä, taidetta ja sisustustavaroita.

Jos kuulet musiikkia, haistat herkullisia tuoksuja ja kuulet hilpeää puheen sorinaa, olet saapunut oikeaan aikaan Tallipihalle. Nimittäin saat kokea mitä tunnelmallisimman tapahtuman Tampereen alueella. Kesäisin Tallipiha on täynnä tapahtumia, lähes joka viikko on jotakin erikoista. Heinäkuussa myös sisäpihan ulkopuodit ovat avoinna joka päivä. Kannattaa siis tsekata Tallipihan tapahtumasivut vierailua suunnitellessa. Osut sitten oikeaan paikkaan, oikeaan aikaan.
Itselleni on muodostunut perinteeksi käydä Pietarilaisilla Markkinoilla elokuussa. Miljöö sopii loistavasti borsh-keiton nauttimiseen ja Vysotskin-lauluihin, sillä itse tallipihan arkkitehtuurikin on venäläistyylistä. Suomen sijainti Venäjän naapurissa onkin ollut osasyynä 1800-luvun ulkomaisille tehdasyrittäjille. Erityisesti Pietari on ollut suosittu kauppapaikka.

Kahvilan lounaat vetävät vertoja vaikka mille! Erityisesti runsaat, tuoreet salaatit ovat maininnan arvoisia. Samoin tiskillä lepäävät upeat paikan päällä tehdyt leivonnaiset. Uskallatko vastustaa houkutusta? Minä en, ja viimeistään sorrun suklaapuodin nameihin. Lempparini, valkosuklaa-salmiakki -suklaa on vain lyömätöntä.
Täältä hankitut tuliaiset menevät takuuvarmasti heti käyttöön.

Varaa siis aikaa, rahaa ja tyhjä vatsa. Nauti ja fiilistele.
Kuuletko jo kavioiden kopsetta?
Onnekkaana voit sattua paikalle kun Vossikka-hevosajelu Finlaysonin maisemissa odottaa sinua.

Heinäkuussa Tallipihan ulkoputiikit ovat auki joka päivä

Heinäkuussa Tallipihan ulkoputiikit ovat auki joka päivä

Tyyliin sopiva karuselli luo tunnelmaa keskellä sisäpihaa

Tyyliin sopiva karuselli luo tunnelmaa keskellä sisäpihaa

Laadukas muona tekee iloiselle mielelle! Kuvassa bloggariystäväni Oona. http://0mppuu-inmylife.blogspot.fi/

Laadukas muona vaikuttaa laadukkaasti hyvänmielen hormoneihin! Kuvassa bloggariystäväni Oona. http://0mppuu-inmylife.blogspot.fi/

Suklaa auttaa kaikkeen. Suolaisen makea salmiakki-valkosuklaa on kuin suunniteltu minun lohturuoaksi

Suklaa auttaa kaikkeen. Suolaisen makea salmiakki-valkosuklaa on kuin suunniteltu minun lohturuoakseni

Sokerihiiren supermesta

Tallipiha on edelleen myös tallipiha

Tallipiha on edelleen myös tallipiha

 


3.7.2014

Vanhin julkinen kylpylämme

Kansallinen pyhättömme sauna on Tampereella erityisessä suosiossa. Vanhin Suomessa vielä toimiva julkinen sauna Rajaportin sauna, vetää porukkaa kiukaan ääreen yli sadan käyttövuoden jälkeenkin.

Rajaportin saunalla heitettiin ensimmäisiä löylyjä jo 1900-luvun alussa. Maria ja Hermanni Lahtinen perustivat silloiselle Tampereen rajalle kaupan ja tontilla ollutta saunaa alettiin lämmittää myös naapureiden käyttöön. Olihan saunaperinnettä jatkettava kaupungissakin!  Sauna siis syntyi maaseudun ja kaupungin väliselle tarkastusportille, jota käytettiin mm. koleran loitolla pitämiseen ja karjan karkaamisen estämiseksi.

Pääsin eilen seuraamaan saunan lämmitysurakkaa. Saunan lämmittäjänä toimiva Tuomas alkoi kertoa minulle työstään: ”Aloitan hommat noin kuusi tuntia ennen ensimmäisten vierailijoiden tuloa.” Kiukaassa tulee saada lämpimäksi kolme yli tuhannen kilon painoista löylykiveä. Minusta se kuulosti mahdottomalta, olenhan tuskaillut meidän pikkuruisen mökkisaunamme kanssa turhan monta kertaa. Homma kuulemma on helppoa, kunhan on oikeanlaista, kuivaa puuta.   ”Lisään pesään metrin mittaisia halkoja noin 15 minuutin välein” Tuomas jatkaa.
Satuin itse hankalaan aikaan paikalle. Saunan pitkiä ja tasalämpöisiä löylyjä takaavia häkälöylyjä oltiin juuri heittämässä. Onneksi yskänpuuskien saattelemana sain muutaman kuvan otettua. Häkälöylyjen jälkeen pellit suljetaan ja voidaan alkaa odottaa ensimmäisiä saunojia.

Yhteissaunassa myös hiljainen suomalainen avaa suunsa. Rajaportilla juttuseuraa kyllä riittää. On hienoa, että silloin, kun olemme alasti, hämärässä huoneessa, sadan asteen lämpötilassa, juttu alkaa luistaa. Jännä yhdistelmä, vai mitä? Rento, kiireetön tunnelma taataan myös kännyköiden sulkemisella heti pukutiloihin astuessa. Miesten ja naisten puolet ovat erikseen, mutta löylytunnelmia pääsee jakamaan vilvoittelemalla kauniilla terassilla.
Saunalla tarjotaan myös hierontaa ja kalevalaista jäsenkorjausta. Lopullisesti rentoutuneen kehon saavutat ainutlaatuisilla hoidoilla. Molempien vaikutukset muuten syvenevät saunassa!

”Rajaportti on virkistystä sekä sielulle että ruumiille”

 

Muutaman minuutin pyöräilyssä keskustasta Rajaportille saat mukavan alkulämmön pintaan

Muutaman minuutin pyöräilyssä keskustasta Rajaportille saat mukavan alkulämmön pintaan

Rajaportilla on saunottu jo yli sata vuotta eikä loppua näy!

Rajaportilla on saunottu jo yli sata vuotta eikä loppua näy!

Saunan hoitaja toivottaa tervetulleeksi. Ovella sammutetaan myös yhteys ulkomaailmaan eli puhelimet sammuvat ja juttellaan saunakavereille

Saunan hoitaja toivottaa tervetulleeksi. Ovella sammutetaan myös yhteys ulkomaailmaan eli puhelimet sammuvat ja juttellaan saunakavereille

Saunan lämmitys Rajaportilla on aivan oma juttunsa

Saunan lämmitys Rajaportilla on aivan oma juttunsa

Saunahan tunteet viilentää mutta kropan viilentämiseen tarvitaan virvokkeita ja raikasta ilmaa

Saunahan tunteet viilentää, mutta kropan viilentämiseen tarvitaan virvokkeita ja raikasta ilmaa

Tampereen teatteri

 

Matkustaessa Tampereelle kulttuurinjanoisen kannattaa suunnata Keskustorin kupeeseen, jossa Teatteritalossa sijaitsee 11.8. avattu Matkailuneuvonta ja kulttuurimyymälä Aplodi. Matkailuneuvonnasta saa vihjeitä Tampereen kulttuurista ja nähtävyyksistä, samassa tilassa olevasta lipunmyyntipisteestä saa lippuja Tampereen Teatterin, Tampereen Työväen Teatterin, Tampereen Komediateatterin sekä Tampere-talon esityksiin ilman erillistä palvelumaksua. Kulkemismuodoksi Matkailuneuvonta suosittelee joukkoliikennettä, mutta omalla kokemuksellani Tampereen keskusta on myös käveltävissä tai pyöräiltävissä sujuvasti päästä päähän.

 

Massiivinen Teatteritalo hallitsee Raatihuoneen ohella Keskustorin näkymää. Ja miksikä ei, sillä Tampereen Teatterilla on pitkät perinteet, tänä vuonna se viettää 110-vuotisjuhliaan ja teatteritalolla itselläänkin oli viime vuonna 100-vuotispäivät. Vanha, sokkeloinen rakennus on täynnä tunnelmaa, tarinoita ja perinteitä. Tampereen Teatteri on luonteeltaan repertuaariteatteri, mikä merkitsee sitä, että ohjelmistossa on aina useamman tyylilajin näytelmiä.

 

Tampereen Teatteritalo on vaikuttava, Keskustoria hallitseva rakennus

Tampereen Teatteritalo on vaikuttava, Keskustoria hallitseva rakennus

Tampereen Teatterilla on kaksi varsinaista näyttämöä ja Kulttuurikahvila Kivi. Päänäyttämöllä on 450 asiakaspaikkaa, joista 130 parvekkeella. Tänä vuonna päänäyttämöllä on kolme ensi-iltaa, joista Villikalkkuna on pohjoismainen kantaesitys ja tulee ohjelmistoon 28.8. Broadwaylla valloittaneen näytelmän on suomentanut ja ohjannut Mikko Viherjuuri ja sen pääosissa nähdään Tuija Ernamo ja Heikki Kinnunen. 25.9. ensi-iltansa saa Anja Pohjolan tähdittämä, Kari Hotakaisen romaaniin perustuva draama Ihmisen Osa. Syksyn kolmas ensi-ilta on 90-luvulla yleisön suursuosikiksi noussut farssi Älä Pukeudu Päivälliselle, joka saapuu ohjelmistoon sopivasti pikkujouluaikaan 18.11. Pikkuhiljaa perinteeksi muodostuva Saiturin Joulu on osa ohjelmistoa jo kolmatta vuotta peräkkäin.

 

Päänäyttämölle mahtuu 450 katsojaa, parvekkeelle 130

Päänäyttämölle mahtuu 450 katsojaa, parvekkeelle 130

Pienemmällä, 230-paikkaisella, Frenckell-näyttämöllä jatkuvat pääasiassa esitykset kevätkaudelta, mutta mukana on myös yksi uusi ensi-ilta; Susan Hillin romaaniin perustuva jännitysnäytelmä Mustapukuinen Nainen, joka saa ensi-iltansa 5.9. Kevätkaudelta jatkuvia esityksiä ovat komedia Jatkuvaa Kasvua, trilleri Kylmä Murha sekä komediaa ja elokuvaa teatterin keinoin yhdistelevä Klassikot Lavalla-redux. Frenckell-näyttämöllä nähdään syksyn aikana myös useita vierailuesityksiä. Kulttuuriravintola Kivessä on 80 asiakaspaikkaa ja sielläkin järjestetään esityksiä ja tapahtumia.

 

Frenckell-näyttämön sisäänkäynti, näyttämölle mahtuu 230 katsojaa

Frenckell-näyttämön sisäänkäynti, näyttämölle mahtuu 230 katsojaa

Tampereen Teatteri on monella tapaa voimakkaasti paikallinen. Pääosa näyttelijöistä on pysyvästi Teatterin palkkalistoilla. Väliaikaravintoloita Tampereen Teatterissa on kaksi ja mahdollisuuksien mukaan niissä käytetään lähituotettuja ruoka-aineksia. Lavasteet tuotetaan Hatanpäällä ja puvustoa luodaan Teatteritalossa. Vaikka suuria lavasteita ei juuri voida käyttää uudestaan kokonaisuudessaan, materiaalit sekä muu tarpeisto ja puvut säästetään. Pienempiä esineitä voi käyttää useissa yhteyksissä ja pukuja vuokrataan. Pukuvuokraus on erityisen suosittua Wanhojen Tanssien aikaan, joskin hieman yllättäen erityisesti miesten keskuudessa. Ilmeisesti juhlan luonne on muuttunut aikojen saatossa siten, että naisten puvuista on tullut modernimpia, eikä vanhanaikaisille puvuille ole niin laajasti kysyntää.

 

Lavasteita Saiturin Jouluun voidaan käyttää jo kolmatta kertaa

Lavasteita Saiturin Jouluun voidaan käyttää jo kolmatta kertaa

Joka tytön unelmakaappi?

Pienempiä tarpeistoja ja pukuja säästetään myöhempään käyttöön. Onkohan tämä joka tytön unelmakaappi?

Erityisesti ulkomaisia turisteja ajatellen on mainiota, että syksyn kuluessa luvassa on tekstityksiä ainakin osaan näytelmistä. Tässä on myös esteettömyysnäkökulma, sillä tekstitys on tiedossa myös suomeksi. Esteettömyydestä puheen ollen, Tampereen Teatteri on rakennuksena vanha ja se näkyy erityisesti portaiden suurena määränä. Kuitenkin sekä Frenckell- että päänäyttämöllä on kaksi pyörätuolipaikkaa ja aulasta pääsee kahvioon pyörätuolihissillä. Muita helpottavia tekijöitä on myös tarjolla, esimerkiksi lapsiperheen vanhemmat voivat lippuja tilatessaan varata ilmaisen lapsiparkin esityksen ajaksi. Lapsiparkki on käytännössä teatterityöpaja, jossa leikin avulla kehitetään luovaa ilmaisutaitoa ja vuorovaikutustaitoja.

 

Lapsiparkki sijaitsee teatterin harjoitussalissa, jossa harjoitusten lisäksi henkilöstöllä on viikoittain mahdollisuus osallistua joogaan ja pilatekseen. Henkilöstölle on tarjolla myös oma kuntosali. Hyvää kuntoa tarvitaankin, erityisesti lavastemiehille. Nimittäin turhaa sähkönkäyttöä lavasteiden siirtelyssä ei varsinaisesti edes tarvitse välttää, sillä siirrot tapahtuvat lihasvoimin ja teatterisalin mainiosta akustiikasta johtuen mikrofoneja ei tarvita kuin lähinnä musikaaleissa. Muut asiat, joita yleisö ei varsinaisesti esityksissä näe, ovat ne monet työntekijät, jotka toimivat lavasteiden takana. Lavastemiesten lisäksi näytelmän ulkoisesta ilmeestä vastaavat tarpeistonhoitaja, pukija ja kampaaja. Pukija hoitaa pukujen huollon ja nopeat vaihdot, kampaaja pitää huolen näyttelijöiden peruukeista sekä kampauksista ja tarpeistonhoitaja järjestää paikoilleen pienet tarpeistot lavasteiden vaihtojen yhteydessä. Järjestäjällä on pääasiallinen vastuu esityksen toimivuudesta, hänen tehtävänsä on antaa lähtömerkit ja tarvittaessa keskeytykset ja erityistarpeet järjestysmiesten kanssa.

 

Teatteritalon historiallisista tarinoista vaikuttavin lienee paikallinen kummitustarina, sillä Tampereen Teatterissa, kuten monissa muissakin teattereissa, on oma kummitus. Näyttämön yläpuolisella Huokausten sillaksi kutsutulla yhdyskäytävällä nähdään toisinaan utuinen harmaa hahmo. Tarina kummituksen takana on varsin surullinen, eihän positiivisia kummituksia taida ollakaan. Kansalaissodan aikana Teatteri toimi Tampereella punaisten päämajana ja yhden taistelun aikana muuan nuori, haavoittunut sotilas etsi turvaa Teatterista. Häntä ei kuitenkaan saatu hoidettua tarpeeksi nopeasti ja hän menehtyi haavoihinsa. Ilmeisesti nuorelle miehelle jäi selvittämättömiä asioita ja hänen henkensä kulkee edelleen teatterin käytävillä.

Teatterin aula

Teatterin aula. Tämä on luultavasti juuri se paikka, johon kummitustarinan nuori sotilas tuli etsimään turvapaikkaa.

-Nina


27.8.2014

Lähdetään keikalle?

Tampere on mainio paikka suunnitella myös musiikillista korkea- ja populaarikulttuuria. Korkeakulttuuriset kokemukset sijoittuvat pääasiassa Tampere-taloon, jonka tarjontaan mahtuu kaikkea filharmonisen orkesterin konserteista, oopperaan ja vieraileviin tähtiin. Vierailevia tähtiä esiintyy laidasta laitaan, sisältäen konsertteja, tanssiesityksiä, stand upia ja niin edelleen. Tänä syksynä on tulossa ulkomaista antia ainakin Elvis Costellon, Cirk La Putykan sekä Brit Floydin esitysten muodossa. Lähes kaikille Elvis Costello on varmasti tuttu, mutta Cirk La Putyka ja Brit Floyd saattavat olla vieraampia.

P1080427

Tampere-Talo, Tampereen suurin venue.

Vilkaistaanpa näitä vähän. Cirk La Putykan show Slapstick Sonata yhdistelee Mozartin sonaatteja mykkäelokuvien aikaiseen slapstickiin. Tiedossa on siis jännittävä yhdistelmä klassista musiikkia, komediaa ja akrobatiaa. Brit Floyd, kuten vähän nimestä saattaa päätelläkin, on musiikillinen kunnianosoitus legendaariselle Pink Floydille valo- ja lasershow’n kera. Lavalla nähdään kolmetoistahenkinen bändi, joten odotettavissa on massiivinen ja varmasti näkemisen arvoinen esitys.

Vähän matalampaa kulttuuria Tampereella tarjoilevat useat klubit. Tampere-talolta kohti Hämeenpuistoa lähdettäessä ensimmäisenä tulee vastaan Tullikamarin Pakkahuone ja sen pikkusisko Klubi. Tullikamarin Pakkahuone on palvellut kulttuurinjanoisia asiakkaitaan kohta kolmen vuosikymmenen ajan. Keikkojen lisäksi Kulttuurikeskuksessa järjestetään monenlaisia tapahtumia ympäri vuoden. Tullikamari osallistuu muun muassa Tampereen Teatterikesään sekä Tampereen Lyhytelokuvafestivaaleille. Luonnollisesti musiikilliset tapahtumat, kuten Lost In Music, Tammerfest ja Tampere Jazz Happening rantautuvat myös Tullikamarille.

P1080419

Vanha tullikamari ja sisäänkäynti Pakkahuoneelle.

Keikkapaikkana Tullikamarin Pakkahuone on varsin monipuolinen ja soveltuu niin akustiselle kuin sähköisellekin musiikille. Lisäksi suurempien tapahtumien yhteydessä voidaan väliseinä Pakkahuoneen ja Klubin välistä avata, jolloin käytössä on yhden sijasta kaksi lavaa. Klubi on tunnelmaltaan intiimimpi ja soveltuu mainiosti pienempien keikkojen paikaksi, mutta tällöinkään ei ole rajoituksia siinä, minkälaisia yhtyeitä lauteille nousee. Tämän syksyn aikana luvassa on kaikkea doom metallista elektroniseen musiikkiin ja sieltä vielä syvälle psykedeliaan. Seuraava oma kohteeni Klubilla on Monsters Of Pop –tapahtuman perjantai-ilta 12.9. Tuolloin lauteille nousee hieno valikoima pohjoismaista indiepopia norjalaisen Electric Eyen, kotimaisen Sin Cos Tanin ja ruotsalaisen Jennie Abrahamsonin muodossa.

Seuraava keikkaetappi löytyy aivan toimistomme vierestä Tammerkosken rannalta. Astetta rokimpaan settiiin keskittynyt Jack The Rooster tarjoilee keikkojen lisäksi varsin tuntuvan valikoiman tulista ruokaa burgereista pastaan ja salaatteihin. Luonnetta on ruuassa tarjolla ainakin yhtä paljon kuin miljöössä itsessään. Show Case –iltojensa ansiosta Rooster on ihanteellinen keikkapaikka pienemmän mittakaavan bändeille, joita Tampereella on varsin mittava määrä. Näitä auttamaan Rooster järjestää vuosittain Kukkona Tunkiolla –kilpailun, jonka voittajalle on luvassa palkintojen lisäksi paljon mainetta ja kunniaa. Bändeille itselleen parasta lienee kuitenkin rakentavan palautteen saaminen.

P1080412

Rock and Kitchen – Jack the Rooster maustaa ruoan ja musiikin

Pienempiä keikkapaikkoja on Tampereella pelkästään keskustan alueella huikea määrä ja soveltuvat erinomaisesti paikallisille bändeille ponnahduslaudaksi kohti isompia lavoja. Tällaisia paikkoja ovat muun muassa Amadeus Tammelassa, jossa joka keskiviikko tarjolla on vaihtelevaa rock-henkistä materiaalia. Ja pääsykin on vapaa, joten oikeastaan mikään ei ole hyvä peruste jättää menemättä. Rautatieaseman kupeessa sijaitseva Dog’s Home puolestaan keskittää ohjelmansa viikonloppuihin, ja meno on sielläkin enemmän tai vähemmän rock.

Kaikki keikat eivät suinkaan ole musiikkia, vaan sekaan mahtuu muun muassa stand upia ja improvisaatioteatteria, kuten esimerkiksi irlantilaispubi O’Connell’s ja Kulttuuritalo Telakka osoittavat. Joka torstai O’Connell’sin lavalle ilmaantuu esiintyjiä, joiden ohjelma painottuu verbaalimpaan ilmaisuun ja perjantai on pyhitetty musiikille. Telakalla puolestaan on oma pieni teatteri.

P1080422

Viisautta telakalla

Pidemmälle keskustaan heilahtaessaan törmää jälleen sympaattisiin rokkibaareihin: Dorikseen ja Henry’s Pubiin. Molemmat tarjoavat mainiot puitteet hieman erilaisille bändeille. Doris on hieman raskaammin suuntautunut ja siellä järjestetään keikkojen lisäksi teemallisia klubi-iltoja, kuten Bella Mortea, jossa Tampereen mustiin pukeutuva kansanosa lienee oikein kotonaan. Henry’s Pubin elävän musiikin tarjonnat ovat pääpiirteissään sunnuntaista torstaihin.  Maanantain Mike’s Monster Jam on Tampereen aktiivisin jami-iltama, jolloin oikeastaan kuka tahansa voi tarttua soittimeen tai mikrofoniin, nousta house-bändin kanssa lauteille ja olla hetken oman elämänsä rokkitähti.

P1080413

Henry’s Pub on auki joka päivä – elävää musiikkia torstaista sunnuntaihin

P1080414

Doris sijaitsee aivan keskustan tuntumassa

Kohta legendaksi luokiteltava YO-talo on ollut ympäristönä stand upille, klubeille, diskoille kuin elävällekin musiikille genrestä riippumatta. Kevyempää ohjelmistoa edusti keväällä järjestetty Valoa-festival, jossa tutustuin muun muassa Iisaan, alternativempaa materiaalia on puolestaan odotettavissa lokakuussa kun taas saa eksyä musiikkiin esimerkiksi psykedeelistä rockia Hopeajärven parissa. Tähän väliin mahtuu jos jonkunlaista soittajaa, Olavi Uusivirrasta (pop), Machinae Supremacyn (SID-metal) kautta Elonkerjuuhun (neo-folk). Itse suuntaan YO-talolle heti ensi viikolla kun brittiläinen goottirock-kokoonpano Die So Fluid rantautuu Tampereen kamaralle.

Punkimman kansanosan toinen olohuone lienee vähän kauempana keskustasta, tarkemmin sanoen osoitteessa Pispalanvaltatie 39. Siellä sijaitsee ehkä Tampereen alternativein keikkapaikka: Vastavirta. Vastavirralle voi mennä oikeastaan kuka tahansa ja ei silti sovi kaavaan, pääasiassa koska kaavaa ei ole. Lauteilla on käynyt bändejä räkäpunkista death- ja thrashmetalliin. Oikeastaan kaikki noiden väliltä käy. Tai niiden kaikkien yhdistelmä kelpaa yhtä hyvin. Tarjontaa voisi luonnehtia monipuoliseksi raskailla mausteilla.

Toisessa päässä Tamperetta, Hervannassa, sijaitsee hämyisen viihtyisä Varjobaari, jossa joka viikonloppu on tarjolla livemusiikkia, useimmiten jopa vapaasti sisään käveltävissä. Musiikissa genret vaihtelevat raskaahkon puolella, mutta ohjelmistoon sopii myös improvisaatioteatteria, visailuiltoja ja teekkarien rientoja.

Vastavirta ja Varjobaari ovat onnistuneita esimerkkejä siitä, että aktiivista keikkaelämää kannattaa hakea muualtakin kuin vain keskustasta, vaikka se keskustassa on vilkkaimmillaan ja kaikkien paikkojen läheisyydessä on myös kaupunkipyöräpysäkki. Syrjäisestä sijainnistaan johtuen Vastavirta ja Varjobaari eivät ole kovin helposti saavutettavissa kaupunkipyörällä, mutta kumpaisenkin liepeelle kulkee useampi joukkoliikenteen bussi, joita menee keskustan joka kolkasta molempiin suuntiin. Joten joko mennään?

[catlist id=29]