Yleisesti

Liikkumista voidaan ohjata tuomalla esiin vaihtoehtoja ykistyisautoilulle. Työntekijöiden määrä, toimipisteen sijainti, oman auton tarve työtehtävissä ja monet muut seikat vaikuttavat siihen, mitkä keinot sopivat kyseessä olevalle yritykselle. Alla voit tutustua muutamiin ideoihin, joilla liikkumismuodon valintaa voidaan ohjata.

  • Työsuhdematkalippu. Siinä missä tarjotaan työsuhdeautoa ja ilmaista pysäköintiä, voidaan tarjota myös työsuhdematkalippua, joka on verovapaa 300 euroon asti ja 600 euron ylittävältä osalta 3 400 euroon asti. Päätöksen lipun myöntämisestä tekee työnantaja, joka voi maksaa lipun kokonaan tai osittain. Työnantaja voi periä lipusta korvausta työntekijältä. Tampereen joukkoliikenteeltä saat ajantasaiset tiedot eri lipputuotteista.
  • Kimppakyytipörssi. Yritys voi pyörittää kimppakyytipörssiä. Pienemmissä yrityksissä kannattaa tehdä yhteistyötä naapuriyrityksen kanssa. Kimppakyytirinkejä voidaan suosia esimerkiksi parkkiruutujen jakoperusteista päätettäessä. Yleisiä kimppakyytipalveluita löytyy netistä, mutta luonteva paikka yrityksen omalle kyytipörssille voisi olla esimerkiksi sisäisillä verkkosivuilla. Tziip on Tampereen kaupungilla käytössä oleva kimppakyytisovellus.
  • Yhteiskäyttöautot ja pyörät. Työajot voidaan hoitaa yhteiskäyttöautoilla. Ne voivat olla yrityksen omia tai ulkopuolisen palveluntarjoajan omistamia. Haluttaessa autot voivat olla työntekijöiden vuokrattavissa iltaisin ja viikonloppuisin. Lyhyemmät asioinnit hoituvat yhteiskäyttöpyörillä. Yrityksen tunnuksin varustettu pyörä on samalla liikkuva mainos. Sähköpyörällä ei heikompi yleiskuntokaan ole esteenä.
  • Pysäköintimaksu. Maksun periminen pysäköinnistä on perusteltua jos parkkitilat ovat rajalliset ja työntekijät eivät tarvitse työasiointiin autoa. Kimppakyydit ja haasteelliset työajat voidaan rajata pysäköintimaksuista pois. Pysäköinnin maksullisuus tuo esiin myös työnantajan kustannuksia, jotka usein ovat näkymättömiä työntekijöille.
  • Tempaukset, tapahtumat ja kampanjat.  Pyöräilyinnostusta voi lisätä ilmoittamalla oman työyhteisön esimerkiksi Kilometrikisaan, joka on muun muassa yritysten, työyhteisöjen, osastojen, yhdistysten ja seurojen välinen leikkimielinen kilpailu. osallistujat kirjaavat pyöräilykilometrejään ylös ja kartuttavat oman joukkueen kilometrisaldoa.
    Virkistyspäivän ohjelmaan kannattaa tuoda vaihtoehdoiksi myös kävelyä ja pyöräilyä. Pyöräretki tai vaellus mönkijäsafarin sijaan ei ole tylsä vaihtoehto, kunhan tapahtuman oheen liitetään mielekästä yhdessäoloa ja tekemistä. Pyöränhuoltopäivänä voidaan järjestää työpajoja, joissa työntekijät huoltavat pyöriään ammattilaisen avustuksella. Samalla voidaan saada opastusta pyörän sekä lisävarusteiden valintaan sekä säätämiseen itselle sopivaksi.
  • Osallistuminen teemaviikojen ohjelmaan. Kaikkea ei yrityksen tarvitse tehdä itse. Esimerkiksi Liikkujan viikon ohjelmasta voi löytyä virikkeitä yrityksen liikkumisen ohjaukseen.